IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Главчев: Не се налага да търсим помощ от страна извън ЕС за пожарите

Служебният премиер предлага на граничните пунктове да се въведе отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на два потока

10:49 | 02.08.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Обстановката с пожарите в България е сериозна, но засега Международният механизъм за гражданска защита в рамките на Европейския съюз (ЕС) е напълно достатъчен, не е необходима друга помощ. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в рамките на днешния парламентарен контрол. Въпросът бе отправен от народния представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов, който поиска от премиера информация за това дали правителството обмисля да потърси помощ и от други страни, извън ЕС.

Главчев отчете адекватните действия на нашите пожарникари, на военнослужещите, на доброволците, които сравнително бързо са се справили с възникналите огнища.

Той подчерта, че в България действа оперативен щаб за пожарите, който преценява кога да задейства Механизма за гражданска защита на ЕС и да поиска помощ от друга страна членка. По думите на премиера засега не се налага да търсим помощ от страна извън Европейския съюз. 

„Няма държава, която да може да се справи със собствени сили при такава ситуация. За това е измислен и този Механизъм за гражданска защита на Европейския съюз. Имаше френски самолети, испански, шведски. Хеликоптери имаше и от Чехия. Най-активно участват българските вертолети „Кугър“ на Министерството на отбраната“, каза Главчев.

Премиерът подчерта, че страната ни е благодарна и за помощта, дошла от Турция. 

Служебният премиерът увери, че оперативният щаб е в координация с властите в Гърция и Република Северна Македония, където също има пожари. 

На въпрос относно освобождаването на Севджан Съдкъев като областен управител на Разград служебният премиер посочи, че е видял напрежение около назначението на областния управител и затова го е освободил. Въпроса към премиера отправи Стела Николова от парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“.

Припомняме, че на 31 юли Владимир Димитров отново встъпи в длъжност като областен управител на Разградска област с решение на правителството. Севджан Съдкъев бе освободен със същия документ от поста. 

Служебният премиер предлага на граничните пунктове да се въведе отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на два потока - за тези от държави членки на Европейския съюз и за ТИР-овете от трети страни. Предложението е обсъдено с ресорните министри и с транспортни браншови организации с идеята да се облекчи трафикът на "Дунав мост" 1 и 2, където проблемът с дългите опашки е от години.

"Най-голямото облекчение ще е сухопътният Шенген, но докато го чакаме него, поне някакво облекчение да направим", каза Главчев.

В петък Главчев ще посети Граничния пункт "Русе-Гюргево", за да види на място ситуацията с преминаването на тежкотоварните автомобили. Той ще провери и започналия на 10 юли ремонт на българския участък на моста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 02.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още