IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Техеран е убит политическият лидер на "Хамас" Исмаил Хания

Смъртта му е след удар с ракета по резиденция, в която е пребивавал

06:46 | 31.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Политическият лидер на "Хамас" Исмаил Хания е бил убит в Техеран, съобщи CNN, позовавайки се на държавната телевизия на Иран Press TV. Според данните на ирански медии това е станало след удар с ракета по резиденция, в която е пребивавал. Той е бил в иранската столица за инаугурацията на президента Масуд Пезешкиан, която се проведе във вторник (30 юли). 

От "Хамас" също потвърдиха в изявление за смъртта на своя лидер и обвиниха за него Израел, посочва Bloomberg. Групировката определи удара като "тежка ескалация", която няма да постигне целите си.

Новината дойде по-малко от 24 часа след като Израел заяви, че е убил командир на "Хизбула" при въздушен удар в Бейрут, който според него стоял зад кървавото нападение срещу окупираните от еврейската държава Голански възвишения. Развитията от последните часове вероятно ще намалят шансовете за скорошно споразумение за примирие в Газа, отбелязва Ройтерс. 

Пред CNN от израелската армия казват, че не коментират публикации на чужди медии. От Белия дом също обявиха, че следят новините, но на този етап няма да правят изявления.

През април при удари в Газа загинаха трима от синовете на Хания и четирима внуци. Въпреки атаката тогава 62-годишният лидер на "Хамас" коментира, че това няма да повлияе на водените преговори за мир с Израел.

"Убийството от израелската окупация на брат Хания е тежка ескалация, която цели да пречупи волята на "Хамас", заяви високопоставеният представител на групировката Сами Абу Зухри пред Ройтерс. Той допълни, че "Хамас" ще продължи по следвания път и заяви: "Уверени сме в победата". 

Хания, който обичайно живее в Катар, беше лицето на международната дипломация на палестинската групировка след началото на войната, предизвикана от нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври. Той беше избран за политически лидер на "Хамас" през 2017 г. и се придвижваше между Турция и катарската столица Доха, избягвайки ограниченията за пътуване в блокираната ивица Газа. Това му позволяваше да действа като преговарящ в преговорите за примирие или да води разговори със съюзника на "Хамас" Иран. 

Въпреки твърдата си реторика Хания беше смятан от много дипломати за умерен в сравнение с по-твърдолинейните членове на "Хамас" в Газа, където военното крило на групировката планира нападението на 7 октомври. 

Макар да заяви, че израелската армия ще се "удави в пясъците на Газа", Хания и предшественикът му като лидер на "Хамас" Халед Мешаал обикаляха региона за разговори относно примирие с Израел с посредничеството на Катар, което щеше да включва размяна на заложници срещу палестинци в израелски затвори и повече помощ за Газа.

Израел счита цялото ръководство на "Хамас" за терористи и обвинява Хания, Мешаал и други, че продължават да "дърпат конците на терористичната организация "Хамас". 

Не е ясно доколко Хания е знаел предварително за нападението на 7 октомври. Планът, разработен от военния съвет на "Хамас" в Газа, бил толкова ревностно пазена тайна, че някои представители на групировката изглеждали шокирани от момента и мащаба на атаката. 

Но Хания, който е сунитски мюсюлманин, имаше важна роля в изграждането на бойния капацитет на "Хамас", отчасти чрез създаване на връзки с шиитски Иран, който подкрепя групировката. В десетилетието на Хания като лидер на "Хамас" в Газа Израел обвини ръководния му екип, че помага за отклоняване на хуманитарна помощ за военното крило на групировката. "Хамас" отрече. 

На младини Хания е студент активист в Ислямския университет в град Газа. Той се присъединява към "Хамас" при създаването на групировката през Първата палестинска интифада (въстание) през 1987 г. Арестуван е и за кратко е депортиран. Хания става протеже на основателя на "Хамас" шейх Ахмад Ясин, който подобно на семейството на Хания е бежанец от село Ал Джура близо до Ашкелон. До 2003 г. той е доверен съветник на Ясин, заснет как държи телефона до ухото на почти парализирания основател на "Хамас" в дома му в Газа, за да може да участва в разговор. Ясин беше убит от Израел през 2004 г. 

Хания беше един от първите радетели за навлизане на "Хамас" в политиката. През 1994 г. той заяви, че сформирането на политическа партия "ще позволи на "Хамас" да се справя с възникващите развития". 

Идеята, която първоначално беше отхвърлена от ръководството на "Хамас", по-късно беше одобрена и Хания стана премиер на Палестинската автономия, след като групировката спечели палестинските парламентарни избори през 2006 г., година след като израелската армия се изтегли от Газа. Групировката пое контрола върху областта през 2007 г. 

През 2012 г., на въпрос на репортери на Ройтерс дали "Хамас" ще се откаже от въоръжената борба, Хания отговори: "разбира се, че не" и допълни, че съпротивата ще продължи "във всички форми - народна съпротива, политическа дипломация и военна съпротива". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 31.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
пасъм
преди 1 час
Вторник беше 30, а не 29
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още