IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия, Иран и Китай опитват да се намесят в изборите за президент в САЩ

Москва подкрепя Доналд Тръмп, твърдят американските служби, цитирани от Bloomberg

00:19 | 30.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия, Китай и Иран - и трите държави се опитват да се намесят в изборите за президент в САЩ,  заявиха от америк анските служби за сигурност, цитирани от Bloomberg. Според изявленията и трите опитват да прокарат пропаганда в полза на своите интереси.

Някои американски граждани помагат на чужди правителства да проправят път на послания, които обслужватчужди интереси, казват от офиса на директора на националното разузнаване.

Според Bloomberg пред журналисти представители на службите за сигурност на САЩ не са споменавали имена, но са дали да се разбере, че Русия подкрепя Доналд Тръмп, а Иран още търси "своя кандидат". Русия използва известни личности, които да разпространят приятелски за нея наративи. Bloomberg припомня, че има данни, че Русия е подкрепяла Тръмп в кампаниите му за Белия дом през 2016 година и през 2020 година.

Колкото до Иран - решението да се опитат да повлияят върху изборите в САЩ евъзникнало след изборите през 2020 година. В Техеран ще се опитат да повлияят на изборите в страната, след като в предишния си мандат Доналд Тръмп върна режима на санкции срещу страната и спря участието на САЩ в ядрената сделка.

И Русия, и Китай и Иран са отхвърляли всички обвинения за намеса в изборите в САЩ.

Според американското разузнаване един от начините за влияние върху общественото мнение са компаниите, занимаващи се с PR и маркетинг. Москва използва базирани в Русия компании, на които обаче е трудно да бъде проследена собствеността. Те имат по-малко бюрократични пречки спрямо обществени компании. Така фирмите създават платформи за влияние, които дискретно ангажират американците и персонализират съдържанието, но в същото време прикриват участието на Русия.

Две руски фирми бяха санкционирани от правителството на САЩ по-рано през тази година за създаване на фалшиви сайтове в Европа. Bloomberg посочва, че службите на САЩ не казват ясно дали тези фирми са сред описаните.

По подобен начин действа и Пекин - сътрудничи си с базирани в Китай технологични компании, чрез които подобрява операции за скрито влияние, включително и чрез създаване на съдържание, което да се свърже с местната публика.

Въпреки че Китай не се стреми да повлияе на изхода от президентските избори, има възможност свързани с Пекин участници да се опитат да очернят кандидати с по-малко гласове, смятани за заплашващи основните интереси на Китай. Един от служителите на специалните служби казва пред журналисти, че това се е случило в няколко междинни допитвания през 2022 г., включващи членове на двете политически партии в САЩ, завършва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 30.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още