IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Христо Панчугов: ИТН планират да изнесат шоу

Шансовете за съставяне на правителство са малки, но в политиката винаги има такива, коментира Андрей Райчев

16:26 | 29.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

„Има такъв народ“ са шоумени и това, което планират да изнесат, е шоу. Това прогнозира политологът Христо Панчугов, след като партията на Слави Трифонов получи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"То ще е изцяло предизборно. Всички клишета, които чухме – за разума, за приоритетите, за програмата, са по-скоро опит да се даде оправдание за това, че ще се случват тези разговори", е мнението на политолога, изказано пред БНР.

Панчугов коментира думите на Тошко Йорданов, според когото е установено, че ИТН нямат разногласия по приоритетите с „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, след като с коалицията са проведени разговори без присъствие на камери.

Репетиция за нови избори

„ИТН и ПП-ДБ са двете формации, които имат най-много да губят от предстоящи избори", посочи той и смята, че това е опит да се умиротвори конфликтът, който функционира през последните няколко месеца, както и да бъде сменен личният разговор с такъв за приоритети.

Христо Панчугов се съмнява, че някой в ИТН истински вярва, че може да се намери парламентарно мнозинство точно в този момент. „Не смятам, че и ПП-ДБ биха могли да приемат приоритетите на ИТН, сред които е отпадане на идеята за приемане на еврото в България. Не мисля, че отиването на избори през септември има някаква истинска алтернатива“, убеден е политологът.

Според него се прави опит да се посочи виновник. „Популизмът се превръща в единствения наратив, който има някаква роля в предизборната стратегия на ИТН“, отбеляза Панчугов.

Има ли шанс ново правителство

Според социолога Андрей Райчев шансовете за съставяне на правителство са малки, но подчерта, че в политиката винаги има такива. „Разговорите ще имат ефект само при едно условие – ако ГЕРБ склони да говори. Към този момент обаче не изглежда така. Ако изборите са изгодни за някого, то това е за тях“, преценява той и подчерта, че Бойко Борисов ще е един до 5 ноември, когато се провеждат изборите за президент на САЩ, на които Тръмп има шанс за победа, и след това ще е друг.

Андрей Райчев напомни, че лидерът на ГЕРБ е под „базово подозрение от демократите, свързано с „Южен поток“. „Ако Тръмп спечели, ще престане да е необходимо да държим проукраински и антируски речи. Ще престане да съществува подозрението дали си евроатлантик. Ще стане възможно Борисов да инициира активни действия, без да се държи за полата на ДБ“, смята социологът.

Ролята на Ахмед Доган

Панчугов коментира и разпределението на силите в ДПС. „Чисто формално и за пред съда господин Пеевски представлява ДПС. Това създава множество хипотези за конфликта с Доган, както и за това кой ще има право да регистрира листите в Централната избирателна комисия при следващи предсрочни парламентарни избори. Не смятам, че някой в България има съмнения, че ДПС е Ахмед Доган. Структурата на електорална подкрепа е изградена по начин, по който да припознава това. Влиянието на господин Пеевски е по други линии“, разкри политологът.

Що се отнася до ДПС Райчев е убеден, че всичко в движението се свежда до политическата война между двама души, които никога не са претърпявали загуби, и добави, че е „напълно непредвидимо“ какво ще се случи.

„Успехът на Доган се дължи на това, че осигури израстване на капиталистическа класа. Там израсна буржоазия и Пеевски има особен диалог с нея. Той е ефективен за тях, анализира ситуацията социологът. Той посочи и за противопоставянето между стари-нови членове на партията и потвърди, че тези, които са строили ДПС, са повече към Доган.

Според Райчев процесът е много драматичен и „ДПС наистина държи етническия мир в България“. Той е убеден, че Борисов е единственият, който не е застрашен, защото „партията му не се тресе отвътре. Райчев обясни, че за първи път се трупа напрежение по линията консервативно – либерално.

Президентство vs БСП

По думите на Христо Панчугов фактът, че БСП не получи третия мандат разчете като „добре премерен удар от страна на президентството“. „Отказът да се припознаят като адекватни в тази ситуация е опит да се засили тенденцията на спад в подкрепата за партията и това да се трансформира в нов политически проект, за който подозираме президента“, очаква политологът.

Нов премиер обединител

Панчугов анализира и думите на Атанас Атанасов, според когото е възможно консолидиране около подходяща фигура за премиер. „Ако такава фигура съществуваше, досега да сме я видели. Това е изразяване на неговото огромно нежелание да се отиде на избори с оглед на кондицията, в която се намират не само ДБ, но и ПП“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 29.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още