IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Радев ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ИТН

Третата папка се дава на председател на парламентарна група, а не на кандидат за премиер

19:32 | 28.07.24 г. 1
Президентът Румен Радев. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Президентът Румен Радев. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Президентът Румен Радев ще връчи утре в 12:00 часа третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "Има такъв народ", съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

В понеделник държавният глава връчи втория мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Папката получи кандидатът за премиер Николай Денков, но я върна веднага празна.

Формацията взе мандата, след като част от депутатите на ДПС напуснаха или бяха изключени от парламентарната група и тази на ПП-ДБ стана втора по численост в Народното събрание. 

Според Конституцията президентът имаше седем дни да връчи третия мандат, след като вторият вече е върнат. Третата папка се дава в ръцете на председател на парламентарна група, а не на кандидат за премиер.

През седмицата председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов коментира, че част от партиите в този парламент имат решение на националните си органи да не работят с БСП. "Така че, ако ще се прави сериозен опит с третия мандат, е логично той да отиде при ИТН", коментира Йорданов. "Ако е при нас, ще изпратим покана за разговор до всички, включително и на независимите в това Народно събрание", увери той.

"Като не се случи нещо с партията победител в първия мандат, няма какво да се случи нито с втория, нито с третия", коментира пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като добави, че трябва да се върнем към демокрацията. "Няма как с 18-20 депутати да искаш да управляваш 240", посочи той.

Според политолози третият мандат по-скоро няма да се реализира и България отива към нови предсрочни парламентарни избори. В същото време опитите на партиите да съставят правителство са началото на тяхната предизборна кампания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 28.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 57 минути
парламентарна въртележка , за да мине лятната ваканция ... на есен с песен към урните ... (и)*** (т)акива (н)екадърници са добри само в бърборенето на скечове , нищо друго !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още