IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Путин предупреди САЩ за опасност от ракетна криза като по време на Студената война

Ще приемем огледални мерки предвид действията на САЩ и сателитите им в Европа, каза руският президент

15:15 | 28.07.24 г. 1
Владимир Путин пристига за парада по случай Деня на руските военноморски сили в Санкт Петербург. Снимка: EPA/БГНЕС
Владимир Путин пристига за парада по случай Деня на руските военноморски сили в Санкт Петербург. Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин предупреди САЩ, че ако Вашингтон разположи ракети с голям обсег в Германия, тогава Русия също ще разположи такива ракети, в чийто обсег ще влиза Западът, предава Ройтерс.

На 10 юли САЩ съобщиха, че ще започнат да разполагат ракети с голям обсег в Германия от 2026 г. в подготовка за по-дългосрочно разполагане, което ще включва ракети SM-6, крилати ракети „Томахоук“ и хиперзвукови оръжия, които в момента са в процес на разработка.

В реч пред матроси от Русия, Китай, Алжир и Индия по случай Деня на руските военноморски сили в бившата имперска столица Санкт Петербург Путин предупреди САЩ, че с този ход има опасност да предизвикат ракетна криза, подобна на тези от времето на Студената война.

„Времето за достигане на цели на наша територия от тези ракети, които в бъдеще може да бъдат снабдени с ядрени бойни глави, ще бъде около десет минути“, каза Путин. „Ние ще предприемем огледални мерки предвид действията на САЩ, сателитите им в Европа и други региони на света“, допълни той.

Путин, който изпрати армията си в Украйна през 2022 г., определя войната като част от историческа борба със Запада, който според него унижавал Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., като се намесвал в сферата на влияние на Москва.

Според Путин Украйна и Западът участват в заграбване на земя в имперски стил. Те са обещали да нанесат поражение на Русия, която в момента контролира около 18% от Украйна, включително Крим и части от четири области в Източна Украйна.

Русия твърди, че земите, които преди време бяха част от Руската империя, сега отново са част от Русия и никога няма да бъдат върнати.

Студена война?

Руски и американски дипломати твърдят, че отношенията им са по-лоши дори отколкото по време на кубинската ракетна криза през 1962 г., както Москва, така и Вашингтон призоваха за деескалация и в същото време направиха крачки към ескалация.

Путин заяви в речта си, че САЩ нагнетяват напрежение и са прехвърлили ракетни комплекси „Тайфун“ в Дания и Филипините и сравни американските планове с решенията на НАТО да разположи ракетни комплекси „Пършинг 2“ в Западна Европа през 1979 г.

По онова време съветското ръководство, включително генералният секретар на КПСС Юрий Андропов, се опасяват, че разполагането на „Пършинг 2“ е част от сложен план, ръководен от САЩ, за обезглавяване на СССР чрез отстраняване на политическото и военното му ръководство.

„Положението напомня на събитията от Студената война, свързани с разполагането в Европа на американски ракети със среден обсег „Пършинг“, заяви Путин.

Ракетните комплекси „Пършинг 2“ бяха разположени в Западна Германия през 1983 г.

Тогава боледуващият Андропов и КГБ възприеха поредицата от ходове на САЩ, включително разполагането на „Пършинг 2“ и голямо учение на НАТО, като знаци, че Западът е напът да нанесе първи удар срещу СССР.

Путин повтори по-ранно предупреждение, че Русия може да възобнови производството на ракети със среден и по-малък обсег, способни да носят ядрени бойни глави, и след това да обмисли къде да ги разположи, след като САЩ разположат подобни ракети в Европа и Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 28.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
wart
преди 39 минути
Наивен глу...пак ще чакаш те да разположат след което ще предприемаш мерки ? Не още сега трябва да се изградят нови или да се възстановя военните бази в Виетнам , Куба нови във Венецуелa , Никарагуа и всичко това да се извърши демонстративно да знаят , защото те разбират само от сила а не от дипломация, допълнително в Сирия и в Африка .Както казват - като ще е да е като на война - или ние човечеството ще се самоунищожим или ще живеем в принудителен Мир. Русия в момента превъзхожда особено в
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още