IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна може да ползва първите средства от замразените от ЕС руски активи

Парите ще бъдат отпуснати през два фонда, но няма да бъдат преведени директно на Киев

13:37 | 26.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Украйна ще може да разполага с 1,5 млрд. евро по първият транш от средствата, генерирани от замразените от ЕС руски активи, съобщава Европейската комисия. Парите ще бъдат предоставени през Европейския мирен фонд  (90%) и през Механизма за Украйна (10%), като могат да бъдат използвани както за реконструкция, така и за покупка на оръжия или други военни разходи. 

Това означава, че Киев няма да получи директно средствата. 

"Няма по-ясен сигнал от използването на замразените пари на Кремъл да  направим Украйна и Европа по-сигурно за живеене място", коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по повод на новината. Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел пък отчете, че средствата ще бъдат насочени към подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна, покупката на артилерийски снаряди и друга военна техника, както и за финансиране на украинската военна индустрия. Преди дни украинският президент Володимир Зеленски отбеляза в своето вечерно обръщение, че страната му е близо до "отбранителна независимост", отчитайки увеличеното производство на ракети и дронове.

От ЕК припомнят, че още в първите дни, след като Русия нахлу в Украйна, ЕС замрази като санкция активи на централната банка. Сумата е близо 200 млрд. евро и управлението на  тези активи е донесло приходи, които в Брюксел одобриха, че могат да предоставят на Украйна.

Отпуснатите средства са генерирани от руските активи и не се използват директно средствата, които са замразени. Според различни оценки те могат да достигнат около 2,5-3 млрд. евро годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 26.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Алехандро
преди 1 час
Дори веече получи пари, малко преди да излезе статията - ЕС изпрати 1.5 млрд. евро лихви от руските активи за оръжие, за сцепване на руски пластмасови каски!!! Хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още