IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"Няма да мълча" - Харис притисна Нетаняху да облекчи страданията в Газа

Вицепрезидентът се представя по-добре в проучванията от президента Джо Байдън срещу Доналд Тръмп в критичните за изборите щати

11:06 | 26.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Бенямин Нетаняху и Камала Харис в Белия дом. Снимка: БГНЕС/EPA/KENNY HOLSTON
Бенямин Нетаняху и Камала Харис в Белия дом. Снимка: БГНЕС/EPA/KENNY HOLSTON

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис оказа натиск върху израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в четвъртък за постигането на споразумение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, като използва по-остър тон от президента Джо Байдън, съобщи Ройтерс.

"Време е тази война да приключи", каза Харис в телевизионно изявление, след като проведе разговор на четири очи с Нетаняху.

Тя не спести думи за хуманитарната криза, обхванала Газа след деветмесечната война между Израел и бойците на "Хамас".

"Не можем да си позволим да не говорим за страданието и аз няма да мълча", заяви Харис, която е вероятният кандидат за президент на Демократическата партия, след като Джо Байдън се отказа от предизборната надпревара в неделя.

Забележките на Харис бяха с остър и сериозен тон и повдигнаха въпроса дали тя няма да бъде по-агресивна в отношенията си с Нетаняху, ако бъде избрана за президент на 5 ноември.

Анализаторите обаче не очакват сериозна промяна в политиката на САЩ спрямо Израел, най-близкия съюзник на Вашингтон в Близкия изток. Конфликтът започна на 7 октомври, когато бойци на "Хамас" атакуваха Южен Израел, убивайки 1200 души и вземайки над 250 в плен според израелските данни.

При ответната атака на Израел в Газа загинаха над 39 хил. души и настъпи хуманитарно бедствие - по-голямата част от крайбрежния анклав е изравнена със земята, хората са изселени от домовете си, има глад и недостиг на спешна помощ.

Байдън също се срещна с Нетаняху по-рано. Американският президент е казал на израелския премиер, че трябва да отстрани пропуските, за да се постигне прекратяване на огъня в Газа, и да премахне пречките пред потока от помощи, се казва в отчета за срещата на Белия дом.

Байдън и Нетаняху се срещнаха заедно със семействата на американци, държани от "Хамас", които изразиха надежда за прекратяване на огъня и за освобождаване на заложниците.

Бенямин Нетаняху и Джо Байдън. Снимка: Bloomberg Бенямин Нетаняху и Джо Байдън. Снимка: Bloomberg

Нетаняху ще се срещне днес и с републиканския съперник на Харис Доналд Тръмп в неговия клуб "Мар-а-Лаго" във Флорида.

Прекратяването на огъня е предмет на преговори от месеци. Американски представители смятат, че страните са по-близо от всякога до споразумение за шестседмично прекратяване на огъня в замяна на освобождаването от страна на "Хамас" на жени, болни, възрастни и ранени заложници.

"Налице е обнадеждаващо движение в преговорите за постигане на споразумение по тази сделка и както току-що казах на министър-председателя Бенямин Нетаняху, време е тази сделка да бъде сключена", заяви Харис.

Въпреки че като вицепрезидент тя в повечето случаи повтаряше думите на Байдън, твърдо подкрепяйки правото на Израел да се защитава, в четвъртък тя даде ясно да се разбере, че губи търпение към военния подход на Израел.

"Израел има право да се защитава. И как го прави има значение", изтъкна тя.

През март тя открито заяви, че Израел не полага достатъчно усилия, за да облекчи "хуманитарната катастрофа" по време на сухопътната си офанзива в палестинския анклав. По-късно тя не изключи "последствия" за Израел, ако започне пълномащабно нахлуване в населения с бежанци град Рафах в южната част на Газа.

Разделение сред демократите

Конфликтът в Газа разедини Демократическата партия и предизвика протести по време на събитията на Байдън. Спадът на подкрепата сред американците с арабски произход може да навреди на шансовете на демократите в Мичиган, един от няколкото щата, които вероятно ще бъдат решаващи за изборите на 5 ноември.

В знак на загриженост Харис призова американците да помогнат за "насърчаване на усилията за разбиране на сложността, нюансите и историята на региона". "До всички, които призовават за прекратяване на огъня, и до всички, които копнеят за мир – аз ви виждам и чувам", каза тя. "Нека сключим споразумение, за да можем да постигнем прекратяване на огъня и да сложим край на войната."

Харис поддържа по-тесни връзки с прогресивните демократи, някои от които призоваха Байдън да постави условия за доставките на американски оръжия за Израел заради големия брой палестински цивилни жертви в Газа. САЩ са основен доставчик на оръжие за Израел и защитават страната от критични гласувания в ООН.

Харис се справя по-добре от Байдън срещу Тръмп

Камала Харис се представя по-добре от Джо Байдън в щатите, които вероятно ще определят резултата от изборите, намалявайки разликата с Доналд Тръмп, сочи проучване на Emerson College/The Hill, публикувано в четвъртък. То показва, че Тръмп води в четири критични щата: в Аризона (с 49% подкрепа за него срещу 44% за Харис), в Джорджия (48% срещу 46%), в Мичиган (46% срещу 45%) и в Пенсилвания (48% срещу 46%). В Уисконсин Тръмп и Харис са с равен брой гласове - 47%.

Така Харис изпреварва Байдън в проучването на Emerson, проведено по-рано този месец, във всеки от петте щата.

Национално проучване на общественото мнение, публикувано в четвъртък от New York Times/Siena College, също показва, че Харис се справя по-добре от Байдън срещу Тръмп. То сочи, че Тръмп води пред Харис с два процентни пункта, 48% срещу 46%, сред регистрираните гласоподаватели, докато той изпреварваше Байдън с осем процентни пункта, 49% срещу 41%, в анкета, проведена преди три седмици.

Друго национално проучване на Reuters/Ipsos, публикувано във вторник, показа, че Харис има преднина от 44% до 42% пред Тръмп, като разликата е в границите на допустимата грешка от 3 процентни пункта.

В четвъртък Камала Харис заяви, че е "готова" за дебат с Доналд Тръмп. "Готова съм, хайде", каза тя пред репортери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 26.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още