IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Байдън: Най-добрият начин да продължим напред е като предам щафетата на следващото поколение

Доналд Тръмп нападна Камала Харис заради миграцията в първия си митинг, след като тя застана начело на кандидат-президентската двойка на демократите

08:21 | 25.07.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън направи обръщение към нацията в сряда за първи път, откакто се отказа от стремежа си за преизбиране и заяви в балансирана реч в Овалния кабинет, контрастираща на бурната предизборна кампания, че е решил да загърби личната амбиция, за да спаси демокрацията.

Малко преди речта му републиканецът Доналд Тръмп нападна конкурентката си от Демократическата партия Камала Харис в първия си митинг, откакто тя замени Байдън като водеща фигура в кандидат-президентската двойка, като показа, че предстои агресивна кампания преди изборите на 5 ноември.

Тръмп нарече Харис „радикално ляв побъркан човек“, след като предишните два дни тя отправи остри критики срещу него, в които изтъкна обвиненията му в престъпления, вината му за сексуална злоупотреба и присъдите за измама срещу бизнеса му, фондацията му и частния университет.

Байдън изрази вяра, че заслужавал да бъде преизбран въз основа на постигнатото от него през първия мандат, но любовта му към страната го накарала да се оттегли.

„Реших, че най-добрият начин да продължим напред е като предам щафетата на следващото поколение. Това е най-добрият начин да обединим страната ни“, заяви Байдън, след като преди това се противопоставяше на призиви на партията си да се оттегли от надпреварата след слабо представяне на дебата срещу Тръмп на 27 юни.

„Има време и място за дълъг опит в обществения живот, има място и време за нови гласове, свежи гласове, по-млади гласове. И това време е сега“, каза Байдън.

Той заяви, че ще се съсредоточи върху оставащите шест месеца от президентския си мандат и ще работи за намаляване на разходите за работещите хора, за растеж на икономиката, да защитава гражданските права, правото на гласуване и да се бори срещу политическия екстремизъм и насилието.

„Ще продължим да събираме коалиция от горди страни, за на не позволим на Путин да превземе Украйна и да нанесе още щети. Ще поддържаме НАТО по-силна и по-обединена от когато и да било през нашата история“, обеща Байдън и допълни, че ще работи за край на войната в Газа и за връщане на израелските заложници, отвлечени от палестинската групировка „Хамас“ в ивицата Газа.  

81-годишният Байдън, най-възрастният президент в историята на САЩ, беше приет с овации, аплодисменти и музика в Розовата градина след обръщението си, след като служителите му се събраха в Белия дом за празненство.

Тръмп не прояви ни най-малка любезност и заяви в публикация в социалната си мрежа Truth Social, че речта на Байдън е била „почти неразбираема и много лоша!“.

След като през по-голямата част от кампанията нападаше Байдън, че е стар и немощен, 78-годишният Тръмп сега ще се бори срещу по-младата кандидатка Харис (59 г.), която е първата чернокожа жена и американка от азиатски произход, избирана за вицепрезидент.

Въодушевявайки много демократи, че може да се превърне в първата жена, която влиза в Белия дом, Харис бързо затвърди подкрепата на партията си, а предизборният ѝ щаб съобщи, че е набрал 126 млн. долара от неделя. 64% от дарителите са направили първия си принос за предизборната кампания през 2024 г.

След като никой не оспори номинацията ѝ, тя спечели подкрепата на делегатите на партията в понеделник, ден след съобщението на Байдън за оттеглянето му.

Следващото много очаквано развитие ще бъде изборът на Харис на кандидат за вицепрезидент, който да се изправи срещу избора на Тръмп на сенатора от Охайо Джей Ди Ванс. Сред споменаваните имена са губернаторът на Кентъки Анди Бешиър и министърът на транспорта Пийт Бутиджидж.

Комисията по правилата на националното събрание на Демократическата партия прие в сряда план за официална номинация на Харис още на 1 август, преди събранието на партията в Чикаго на 19-22 август, а тя трябва да избере кандидата си за вицепрезидент до 7 август.

Байдън похвали Харис като силен лидер, който ще бъде ефективен президент. „Тя има опит, тя е твърда и способна. Тя беше невероятен партньор за мен и лидер на нашата страна. Сега изборът е пред американския народ“, каза той.

Тръмп се опита да пресече част от набраната от Харис инерция в агресивна реч на предизборен митинг.

„Няма да бъде любезен!“, заяви той пред ликуващите си привърженици в Шарлът, щата Северна Каролина, един от оспорваните щати, където предпочитанията на избирателите може да се наклонят към едната или другата партия.

Тръмп нарече Харис „ултралиберална движеща сила“, която трябва да носи отговорност за политиката на администрацията на Байдън относно имиграцията. „Камала отвори границите ни, което позволи на 20 млн. нелегални чужденци да нахлуят в страната ни от цял свят“, заяви Тръмп.

Под бурните възгласи на множеството бившият президент определи вицепрезидентката Харис като най-либералния политик, избиран някога в американската история.

„Тя ще унищожи страната ни, ако някога бъде избрана“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 25.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 8
Алехандро
преди 8 часа
Голям! Много голям!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още