IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нетаняху: Америка и Израел трябва да останат единни

Речта на израелския премиер пред Конгреса предизвика демонстрации на противници на войната в Газа по улиците в близост до Капитолия

22:54 | 24.07.24 г.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху говори в Конгреса на САЩ за рекорден четвърти път. Снимка: Bloomberg LP
Израелският премиер Бенямин Нетаняху говори в Конгреса на САЩ за рекорден четвърти път. Снимка: Bloomberg LP

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази увереност пред Конгреса на САЩ, че усилията за осигуряване на освобождаването на заложници, държани в Газа, ще постигнат успех. В същото време пропалестински демостранти излязоха на протест по улици в близост до Капитолия, предава Ройтерс.

„Докато говорим, ние сме активно ангажирани в интензивни усилия за осигуряване на тяхното (на заложниците) освобождаване. И съм уверен, че тези усилия могат да успеят“, заяви Нетаняху, след като беше посрещнат с аплодисменти на крака.

Десетки демократи пропуснаха речта му в Конгреса, като изрязиха ужаса си от смъртта на хиляди цивилни и хуманитарната криза от израелската кампания в управлявания от „Хамас“ палестински анклав Газа.

Бойци на „Хамас“ предизвикаха война на 7 октомври, като нахлуха в южната част на Израел, убивайки 1200 души и вземайки 250 заложници по израелски данни. Около 120 заложници все още са задържани, но Израел счита, че една трета от тях са мъртви.

„Америка и Израел трябва да останат единни“, заяви Нетаняху в началото на речта си, след като влезе под бурните аплодисменти и овации на републиканците и по-сдържан прием от демократите.

Това е четвърта реч на един чуждестранен ръководител на съвместно заседание на Сената и Камарата на представителите, като израелският премиер изпревари британския ръководител от времето на Втората световна война Уинстън Чърчил, който произнесе три речи.

Хиляди демонстранти излязоха на улиците в близост до Капитолия на фона на най-строгите мерки за сигурност от нападението на 6 януари 2021 г. Сградата на Капитолия беше обградена от висока ограда със силно полицейско присъствие.

Точно преди Нетаняху да започне речта си, полицията в Капитолия съобщи, че някои от протестите са прераснали в насилие, което я е накарало да използва лютив спрей.

Израелският премиер похвали армията на страната си и осъди нападението на „Хамас“.

Ръководителите на републиканците в Конгреса организираха посещението, но то не беше толкова конфронтационно като последното обръщение на Нетаняху през 2015 г., когато републиканците заобиколиха тогавашния президент демократ Барак Обама и израелският премиер използва речта си, за да критикува политиката на Обама към Иран.

В рамките на новото посещение Нетаняху се опита да урепи традиционните си връзки с републиканците, но също така се стремеше да смекчи напрежението с президента демократ Джо Байдън, на чиято подкрепа той ще разчита в оставащите шест месеца от президентския му мандат.

Нетаняху нарече антивоенните протестиращи във Вашингтон „антиизраелски“ и заяви, че те са финансирани от традиционния враг на Израел Иран, а също така ги обвини, че са „полезни идиоти“ на Техеран. Нетаняху обвини „Хамас“ за съобщенията за глад в Газа.

Някои конгресмени заявиха, че се чувстват дискомфортно да подкрепят Нетаняху и твърдото му дясно коалиционно правителство в момент, когато той е изправен пред спадащ рейтинг в обществени допитвания в Израел.

Други заявиха, че искат Нетаняху да се съсредоточи върху постигането на споразумение за примирие и връщането на всички заложници у дома. Някои от най-видните демократи пропуснаха речта. Сред тях бяха сенаторите Дик Дърбин, на второ място в йерархията на демократите в Камарата на представителите, Тим Кейн, Джеф Мъркли и Брайън Шац, всички членове на Комисията по външна политика на Сената, и Пати Мъри, която председателства бюджетната комисия в Сената, Адам Смит, топ демократът във въоръжените служби, и Роса ДеЛауро, негова колежка в бюджетната комисия.

Байдън и вицепрезидентът Камала Харис ще се срещнат с Нетаняху в четвъртък и се очаква да го притиснат за напредък към постигането на примирие и освобождаването на заложници в сделка с „Хамас“. В петък израелският премиер ще замине за Флорида, за да се срещне с Доналд Тръмп. Това ще бъде първата им среща след края на мандата на Тръмп, когато двете страни създадоха близки връзки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 24.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още