IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови избори или неясна коалиция с тъмни договорки?

Предизборната кампания започна и се очаква вотът да е на 6 или 13 октомври, казват политолози

14:12 | 24.07.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Третият мандат по-скоро няма да се реализира и България отива към нови предсрочни парламентарни избори. В същото време опитите на партиите да съставят правителство са началото на тяхната предизборна кампания. Около това мнение се обединяват политолози в очакване президентът да обяви на кого ще връчи третия мандат за съставяне на правителство, което трябва да стане най-късно до понеделник (29 юли).

Предсрочните парламентарни избори са по-добър вариант от неясна коалиция и задкулисни договорки, коментира пред БНР политологът Слави Василев.

"Когато коалицията е неясна или почива на неясни ангажименти, приоритети и задкулисни тъмни договорки, то по-добре да се отиде на избори, отколкото страната да живее в една несигурна среда", каза той.

Василев заяви, че фактът, че политическата система и партиите са неспособни да поемат своите отговорности, не означава, че българското общество трябва да живее под знака на компромиса и политическата несигурност. Политологът не се съгласи с твърдението, че е по-добре да имаме неясно правителство, отколкото да ходим от избори на избори.

"Проблемът не е в хората, проблемът е в политиците. Докато политиците не си поемат отговорностите, ние ще продължим да следваме този път", коментира Василев.

Според него все пак този процес на политическа неяснота, който се случва вече от години, не е загубено време. "Това са възстановителни процеси, които са необходими на държавата, откакто Борисов не е всесилен властелин на българската политика. Тези възстановителни процеси рано или късно ще родят алтернативата, която е така необходима на България", посочи събеседникът.

И подчерта, че е необходимо да се приемат редица решения, които едно обикновено Народно събрание може да направи. По думите му всички закони, които са необходими, за да бъдат отпуснати средства по Плана за възстановяване и устойчивост, са готови.

"Те могат да бъдат гласувани от Народното събрание. Не го правят не защото нямат време или възможност, а защото политическата класа си е заровила главата като щраус в пясъка и се опитва да избегне проблемите, които са на дневен ред", коментира Василев. 

Политологът проф. Николай Найденов коментира в ефира на Bulgaria ON AIR, че опитите на партиите да съставят правителство са началото на тяхната предизборна кампания. „Кампанията вече е започнала… шансовете за правителство са минимални“, посочи той.

Избори в началото на октомври?

"Тук не става въпрос политическите партии да тупат топката, а политическата сила, която ще получи мандата, тя ще тупа топката, за да станат изборите не в края на септември, а в началото на октомври. Президентът и от това ще се ръководи на кого да даде мандата и кой е склонен да забави, а не да го върне веднага, за да може изборите да са на 6 или 13 октомври", коментира социологът Юлий Павлов също пред Bulgaria ON AIR.

Павлов също не вижда шанс за съставяне на правителство.

"От ПП-ДБ са категорични, че няма да подкрепят. "Възраждане" казаха същото. Дотук са 145 депутати, добавяме и тези от "Величие". От тези, които няма да подкрепят третия мандат, имаме конституционно мнозинство. Политиците влязоха в капан на собствените си опорки и на собственото си нахъсване на собствените си избиратели", подчерта Павлов.

Проф. Найденов е на мнение, че много от партиите са заинтересовани изборите да са по-късно. "Която и партия да тупа топката, за да забави процедурата, тя работи и за себе си. Това е момент, в който публичното внимание се насочва към участниците в разговорите“, добави той.

Юлий Павлов смята, че хората не искат да гласуват за партии, които открито казват, че ще са опозиция. "В продължение на 30 години българският електорат е обработван така, че да бъде неутрализиран и ние се занимаваме с това кой какви червени линии е прокарал. Хората обявяват политическа гладна стачка", категоричен е Найденов.

Междувременно от БСП призоваха президента Румен Радев да направи още един кръг консултации преди връчването на третия мандат за съставяне на правителство. Предвид ситуацията социалистите смятат, че ще е трудно да се направи правителство в този парламент. Те заявиха, че няма да се откажат и ще направят опит за експертен кабинет, ако мандатът бъде връчен на тях. 

В понеделник държавният глава Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Папката получи кандидатът за премиер Николай Денков, но я върна веднага празна.

Формацията взе мандата, след като част от депутатите на ДПС напуснаха или бяха изключени от парламентарната група и тази на ПП-ДБ стана втора по численост в Народното събрание. 

Според Конституцията президентът има седем дни да връчи третия мандат, след като вторият вече е върнат. Третата папка се дава в ръцете на председател на парламентарна група, а не на кандидат за премиер.

ИТН: Ако ще се прави сериозен опит с третия мандат, е логично той да е при нас

"На кого ще бъде връчен третият мандат е отговорност на президента", коментира пред журналисти в кулоарите на Народното събрание председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов.

По думите му част от партиите в този парламент имат решение на националните си органи да не работят с БСП. "Така че, ако ще се прави сериозен опит с третия мандат, е логично той да отиде при ИТН", коментира Йорданов, цитиран от БТА. "Ако е при нас, ще изпратим покана за разговор до всички, включително и на независимите в това Народно събрание", увери той.

"Като не се случи нещо с партията победител в първия мандат, няма какво да се случи нито с втория, нито с третия", коментира пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като добави, че трябва да се върнем към демокрацията. "Няма как с 18-20 депутати да искаш да управляваш 240", посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 24.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още