IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Камала Харис – новата боксова круша на руските пропагандисти

Докато Кремъл запазва сдържан тон, неговата армия от бойци на дезинформационния фронт атакува

22:10 | 25.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От момента, в който президентът на САЩ Джо Байдън се оттегли от надпреварата за президент и подкрепи Камала Харис като свой заместник, руските пропагандисти развихриха какафония от необуздан расизъм, сексизъм и конспиративни теории, пише Ева Хартог за Politico.

Изправен пред политическите сътресения във Вашингтон, основният геополитически враг на Русия, самият Кремъл демонстрира сдържаност. Но неговите бойци в сферата на дезинформацията на руски език компенсираха това. „Камала с ядрен бутон е по-лошо от маймуна с граната“, каза Андрей Сидоров, декан на факултета по глобална политика в Московския държавен университет (някога много уважавана институция) в основното седмично токшоу на държавната телевизия, казва Хартог.

Водещият на шоуто Владимир Соловьов изрази собствените си чувства, като показа клип на републиканския кандидат Доналд Тръмп, коментиращ смеха на Харис като знак, че тя е „луда“, последван от компилация от клипове, показващи как Харис… се смее.

Язвителният тон на Сидоров и Соловьов беше в ярък контраст с този на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков същата вечер, който изразяваше хладна сдържаност, казвайки, че остават четири месеца до изборите, „все още много неща могат да се променят“.

„Приоритет за нас е постигането на целите на специалната военна операция“, добави той, използвайки кремълския евфемизъм за войната срещу Украйна.

Песков често е посочвал, че руският президент Владимир Путин има по-важни на главата си от скандалите сред политическите си врагове отвъд океана.

Но въпреки че възприемат образ на неутралитет и настояват отново и отново, че Москва не се намесва във вътрешните работи на страните (въпреки доказателствата за руска намеса в американските избори през 2016 г.), руските пропагандисти разказват много различна и много пристрастна история.

Тъй като Москва е в третата си година от войната срещу Украйна, пропагандистите ѝ се възползваха от хаоса в Съединените щати като възможност да представят Русия като превъзхождаща Запада и да отвлекат вниманието от вътрешните проблеми, припомня авторът. Излъчванията в държавните медии и безбройните публикации на прокремълски коментатори в социалните медии предлагаха повторения на един и същ троен удар: Байдън е лузър; Харис е зла; американската демокрация е фундаментално сбъркана (разсъждение, подкрепяно от Тръмп).

Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, която често действа като "хапещото куче" на Кремъл, призова за разследване на „сговор между американските медии и определени политически кръгове за прикриване на истината за психическото състояние на Байдън, манипулирайки общественото мнение в полза на една Демократическата партия.“

Появявайки се в шоуто на Соловьов по-късно същата вечер, тя отново нападна американската демокрация, като каза, че „всички знаят“, че Байдън не е написал изявлението, в което обявява, че ще се оттегли. „Единственото, което все още може да се гадае, е дали той наистина го е прочел или не“.

Но най-силната отрова е запазена за Камала Харис. Въпреки че Кремъл заяви в понеделник, че тя никога не е имала пряк контакт с Путин, Харис нарече войната на Русия „варварска и нечовешка“, а Путин – „авторитарен империалист“. Без да уточнява кои забележки има предвид, Песков обвини Харис в „неприятелска реторика“.

Въпреки че не е официално номинирана за президент, Харис изглежда вече е нарочена за главна мишена от преобладаващо белите мъже в пропагандата на Русия, казва Ева Хартог.

„Цялата дълбока държава ще подкрепи Харис“, написа в своя канал в Telegram Сергей Марков, анализатор с връзки с Кремъл. „Всички съюзници, преди всичко Европа, ще подкрепят Харис".

„Това може да стане важно в случай, че изборите са фалшифицирани, както беше през 2020 г., когато европейските страни веднага признаха резултата, като по този начин помогнаха да се отхвърлят твърденията за манипулации“, допълва той.

Руският пропагандист Сергей Мардан също се включи в хора, като написа: „Дълбоката държава действително планира да избере баба за президент“, използвайки уронваща руска дума за по-възрастна жена. „Мисля, че Зеленски сега е наистина уплашен.“

Нито един от тези коментари обаче не стигна до първа страница на ТАСС.

Вместо това държавната новинарска агенция излезе с коментар от заместник на Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, който обича да заплашва Запада с ядрено унищожение.

В публикация в Telegram Медведев беше написал преди него: „Байдън свърши... Желаем му добро здраве. Целите на специалната военна операция ще бъдат постигнати.

Обяснявайки коментарите на шефа си, помощникът каза пред ТАСС, че въпреки че Медведев не се е радвал на добри отношения с Байдън, той е руснак, „а руснаците никога не биха пожелали смърт на възрастен човек“.

Възрастните украинци изглежда са изключение от това правило, завършва Хартог.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 25.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още