IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Намалението на лихвите в Китай е добре дошло, но недостатъчно

Натискът за по-ниски лихви по заемите идва на фона на апатични потребители и корпоративно търсене на кредити

11:21 | 25.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Притеснителен набор от данни засили призивите за стимулиране на икономиката на Китай. Централната банка на страната отговори с вълна от намаления на лихвените проценти, които анализаторите смятат за добре дошъл знак за активност. Но редица ограничения, от слабата валута до спадащата рентабилност на банките, накара мнозина да мислят, че в крайна сметка фискалната политика е тази, която трябва да се притече на помощ, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

В понеделник Китайската народна банка (PBOC) неочаквано намали основния краткосрочен лихвен процент за първи път от миналото лято, заявявайки, че цели да увеличи подкрепата за икономиката. Ходът беше последван от банките, които понижиха референтните лихвени проценти, използвани за ценообразуване на търговските заеми в страната, включително ипотеките.

PBOC също така обяви намаления на лихвените проценти по постоянния кредитен механизъм, монетарен инструмент, който предоставя краткосрочни заеми на банките.

Всичко това се случва малко след ключова политическа среща, по време на която лидерите отново се ангажираха да постигнат тазгодишната цел за икономически растеж от около 5% въпреки по-рязкото от очакваното забавяне през второто тримесечие. На пленума миналата седмица, определящ дневния ред в страната, управляващата комунистическа партия изрази загриженост относно последните икономически резултати и обеща повече подкрепа.

„PBOC явно иска да даде да се разбере, че изпълнява своята роля“, коментира Capital Economics.

Анализаторите отдавна очакваха централната банка да облекчи паричната политика, за да даде тласък на икономиката, но казват, че тя има трудна задача да направи това успоредно със стабилизирането на доходността по дългосрочните облигации и юана. Изпреварвайки Федералния резерв, тя може да разшири лихвения диференциал със САЩ, оказвайки натиск върху местната валута. Свиването на маржовете на печалба в много китайски банки прави и аргументите за намаляване на лихвите по-малко убедителни.

Има също така съмнения, че намаляването на лихвите ще осигури необходимия тласък, за да се активизира икономиката.

„Реалността е, че малките съкращения няма да имат голямо значение за икономическата активност“, казва Джулиан Евънс-Причърд, ръководител за Китай в Capital Economics. „Ако PBOC е сериозна относно монетарните стимули, тя трябва да намали лихвите много по-значително“.

По-ниските лихви в най-добрия случай ще осигурят ограничен тласък на затруднения сектор на имотите и слабото потребителско търсене, заявиха икономисти от Pantheon Macroeconomics.

„Търсенето на жилища няма да бъде съживено лесно с няколко символични намаления на лихвените проценти“, посочиха те, „проблемът се крие в прекомерното предлагане“.

Въздействието на други места, като във високотехнологичните стратегически сектори, които са новите двигатели на икономическия растеж на Китай, също е ограничено, тъй като това са по-малко кредитно интензивни области на индустрията, изтъква Pantheon Macroeconomics.

Стремежът към по-ниски разходи за заеми излиза на фона на апатично потребителско и корпоративно търсене на кредити, тъй като доверието в икономиката остава ниско, а несигурността висока.

Тази слабост в търсенето, а не в предлагането на заеми означава, че PBOC не може да се обърне към разхлабване на количествения контрол върху банковото кредитиране, за да засили въздействието на намаленията на лихвите, отбелязва Евънс-Причърд.

„Централната банка е изправена пред дилема: тя трябва да стимулира вялата икономика, която страда от жилищната криза, но също така трябва да изпълни мандата си за поддържане на „силна валута“ и да проектира образ на стабилни дългосрочни основи“, казаха икономисти на Nomura.

Ходовете от понеделник следват реформата на рамката за политики, която PBOC извършва, докато се опитва да овладее по-добре пазарите на облигации и да укрепи юана. Продължилият месец подем на облигациите, подхранван от търсенето на сигурни активи, тласна дългосрочната доходност до рекордно ниски нива, предизвиквайки предупреждения от властите за финансова нестабилност и обезценяване на юана.

Въпреки вълната от намаления на лихвените проценти, икономистите казват, че централната банка все още е решена да поддържа дългосрочната доходност, доказателство за което е намаленото в понеделник изискване за обезпечение за нейните средносрочни кредитни механизми (MLF). По-рано този месец PBOC също така подписа споразумения с големи кредитори за заемане на държавни облигации на стойност "стотици милиарди" юани с цел потенциални продажби, в ход, който според икономистите ще постави долен праг на по-дългосрочната доходност.

Временното намаление на обезпеченията, или изключението за финансирането на MLF, може частично да смекчи потенциалното изтичане на ликвидност от планираното заемане на съкровищни ​​облигации от PBOC, тъй като такива облигации са основното обезпечение, заложено от банките за заеми по MLF, според икономистите на Nomura. Това би помогнало на PBOC да заема облигации от банки, като същевременно поддържа наличието на държавни облигации като обезпечение за банките, добавят те.

Въпреки че не са убедени относно въздействието на обявените съкращения, икономистите виждат място за още облекчаване от PBOC, особено след като цикълът на облекчаване на Федералния резерв започне.

Китайската централна банка има и други трикове в ръкава си и може да увеличи възможностите за повторно отпускане на заеми, за да помогне за финансиране на усилията на местните власти да изкупуват непродадени имоти, за да ги превърнат в достъпни жилища, казват икономистите от Pantheon Macroeconomics.

Друг вариант може да бъде да се притиснат търговските банки да намалят текущите лихвени проценти по ипотечните кредити, според икономистите на Nomura, водени от Тинг Лу. По този начин ще се преодолее разликата между текущите и новите ипотечни лихви, която според икономистите е източник на недоволство сред кредитополучателите.

В крайна сметка обаче фискалните стимули вероятно ще поемат по-голямата тежест в усилията за съживяване на икономиката, казват анализатори.

За щастие, признаците на този фронт са обнадеждаващи, казват икономисти от Capital Economics, като високопоставени служители сигнализират за ускоряване на държавните заеми и разходи през следващите месеци.

Икономистите на Morgan Stanley също посочват, че на среща миналия петък Държавният съвет каза, че дългосрочните държавни облигации могат да се използват по-гъвкаво за програмата за търговия с потребителски стоки и надграждане на капиталовите разходи, „облекчавайки ограничението, че дългосрочните облигации могат да се използват само за финансиране на инфраструктурни проекти.”

Според анализаторите са необходими по-конкретни мерки както на фискалния, така и на монетарния фронт, за да се отговори на структурните икономически предизвикателства пред страната. Сега всички очи ще бъдат още по-насочени към срещата на Политбюро в края на юли, където очакванията за по-смела политика са големи, но и възможността за разочарование е голяма, завършва американското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 25.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още