IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хаосът с парите, който Джо Байдън завеща на демократите

Който и да заеме неговото място като избор на демократите, все пак ще бъде в много по-неблагоприятно финансово положение спрямо Доналд Тръмп

20:00 | 23.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Когато президентът Джо Байдън излезе от предизборната надпревара, останаха да витаят много трудни въпроси за това какво ще се случи в кампанията. Някои от най-трудните са тези за парите. Има 96 млн. долара, които кампанията му е оставила в касата, и въпроси за това кой може да ги използва. И който и да заеме неговото място като избор на демократите, все пак ще бъде в много по-неблагоприятно финансово положение спрямо кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп, обобщава Bloomberg в материал.

Неговата кампания записа скок на даренията откакто бе признат за виновен по обвинение в даване на пари срещу мълчанието на порноактриса през май. От страна на демократите дарителите с дълбоки джобове бяха замразили щедростта си, за да принудят Байдън да излезе от надпреварата, докато кампанията му се отдаде на харчове, изпреварвайки с 6 към едно тази на Тръмп, в опит да увеличи намаляващите шансове на настоящия държавен глава.

Месечните разходи на кампаниите на Байдън и Тръмп през 2024 г. Графика: Bloomberg LP Месечните разходи на кампаниите на Байдън и Тръмп през 2024 г. Графика: Bloomberg LP

Ето какво се случва с паричните потоци от кампанията, след като Байдън се отказа от преизбиране и вицепрезидентът Камала Харис обяви кандидатурата си.

Колко е събрал Байдън?

Байдън започна с ранно предимство в набирането на средства пред Тръмп, натрупвайки 212 млн. долара, докато се шегуваше за „разорения Дон“. Но Тръмп започна юли с 45 млн. долара повече от Байдън, който продължи да харчи, включително 50 млн. долара рекламни разходи, с които изгори 93% от парите, които събра през юни.

Кампанията на Байдън и Харис (сега преименувана на „Харис за президент“ според Федералната избирателна комисия), Националният комитет на Демократическата партия и щатските актьори общо са имали 240 млн. долара в банката в началото на юли, според актуални документи.

Как оттеглянето на Байдън усложни нещата за демократите?

Харис, която издигна своята кандидатура за Белия дом в рамките на предишната Байдън-Харис кампания, има достъп до 96 млн. долара наличен кеш. Ако обаче се появи нов кандидат, той може би ще трябва да започне набирането на средствата от нулата.

Какво трябва да направи един нов кандидат?

Възможно е, ако в крайна сметка бъде избран за претендент различен кандидат, останалото по сметката на досегашната кампания да бъде прехвърлено на Националния комитет на Демократическата партия или дарено на външна разходна група като комитет за политическо действие (PAC). Кандидатите имат повече свобода за работа с политическите си партии за насочването на разходите за реклама.

Ако за кандидат-президент бъде избран член на Камарата на представителите или Сената, останали средства за кампании от предишни избори могат да бъдат прехвърлени на президентска надпревара.

Кампаниите имат право да заемат пари, при условие че разкрият заемодателя и условията на заема. Националния комитет на демократите може да заеме пари за кампанията на нов кандидат. Amalgamated Bank, която служи като основен финансов оператор на Демократическата партия, е отпуснала заеми от 20 млн. долара на партийни комитети. Банката също така може да предложи заем, който би позволил на кампания да започне и то по-бързо.

Ами финансовото състояние на Тръмп и републиканците?

Комитетите за политическо действие, които подкрепят Тръмп, както и самият той, наблюдават скок на подкрепата през последните седмици, като ключови лица като милиардерите Илон Мъск и Пол Сингър, както и инвеститорът Тимъти Мелън, дариха или обещаха подкрепа. Кампанията на Тръмп и Републиканският национален комитет разполагаха с 285 млн. долара към края на юни, с 45 млн. долара повече от лагера на Байдън.

Републиканските донори се обединиха около Тръмп, който също така черпи подкрепа от хора, които преди това са дарявали на демократите. Бил Акман от Pershing Square го подкрепи, както и Джейкъб Хелбърг, изпълнителен директор на Palantir, който дари 250 хи. долара в подкрепа на Байдън през 2020 г.

Какво искат донорите на демократите?

За донорите крайният резултат е победа над Тръмп. Демократите наляха повече от 1 млрд. долара в касата на кампанията на Байдън през 2020 г. и още стотици милиони в комитети за политическо действие, за да измъкнат Тръмп от Белия дом. Проблемът за дарителите с дълбоки джобове е как ще могат да го повторят, след като остават малко повече от четири месеца до изборния ден.

Майк Новограц, милиардерът основател на Galaxy Digital Holdings, който беше сред първия кръг от дарители, призовали Байдън да се оттегли, каза, че иска открит процес на номиниране. Той също така започна опити да събере пари за наследник на Байдън.

„Това е добра стъпка в процеса и трябваше да се случи“, каза той в интервю в неделя. „Вече вложих малко пари и ще видим какво ще излезе през следващите 10 дни“, коментира още той.

Ако има т. нар. открита конвенция, при която делегатите гласуват на кръгове, докато не бъде избран кандидат с мнозинство, донорите може да се разделят зад различни претенденти, преди да бъде взет избор кой да наследи Байдън. Джордж Сорос, един от най-големите дарители на демократите, ще подкрепи Харис, според говорител.

Дарителите нямат много време да се обединят зад нов кандидат: националната конвенция на Демократическата партия за номиниране започва в Чикаго след по-малко от месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 23.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
wart
преди 1 час
Американската" демокрация "-- мнението на народа е без значение тук парите решават всичко . Пропагандата , промиване на мозъци , щедри обещания , създаване на - някой изкуствен враг който застрашава Националната им безопасност.,не напразно бившият шеф на ЦРУ и по-късно Дър. Секретар Помпео обича да казва " Ние Англосаксонците обичаме да мамим , да лъжем и крадем " и се усмихва доволен .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още