IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Главчев: 170 млн. лв. за противопожарна техника се бавят заради обжалване на поръчка

Николай Ненчев е назначен за временно управляващ посолството в Украйна, а не за посланик, затова не е бил нужен указ на президента, каза Главчев

11:52 | 23.07.24 г.
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Усвояването на отпуснатите 170 млн. лв. за противопожарна техника по време на кабинета на Николай Денков се бави заради процедури по обжалване на избора на изпълнител. Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев по време на живо включване във Facebook от Министерския съвет.

Той продължи започнатата от правителствата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ практика за отговор на въпроси от медиите и обществото на живо в социалната мрежа. И докато на премиера бяха задавани въпроси като това дали му е по-удобно в Министерския съвет, или в Сметната палата, не беше попитан за теми, повдигнати от зрители по време на живото включване – за смяната на областни управители, за исканата оставка на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева или за контрола на паркинга за товарни автомобили на „Дунав мост 2“.  

Относно забавеното усвояване на средствата за противопожарна защита Главчев подчерта, че трябва да бъде спазена процедурата по Закона за обществени поръчки, затова и няма как да се осигури по-бързо необходимата техника. Това, което може да е направи в по-спешен порядък, е осигуряването на „водни джобове“ за военните самолети „Кугър“, което ще струва 500 хил. лв.  

Премиерът посочи, че всички пострадали от пожарите в страната ще получат предвидените в закона компенсации за неотложни разходи и обзавеждане, като средствата се предоставят въз основа на изпратени заявления.

„Видяхте, че тези, които са подали заявления, че имат нужда от временно настаняване, на тях се предоставиха фургони. От медиите научихме, че има нужда от такива фургони, при положение че предходния ден бяхме там на място и никой не спомена нищо такова“, каза Главчев. Той обясни, че за него ситуацията е пример за хибридна атака, защото информацията за нуждата от фургони не е постъпила по надлежния ред чрез местните власти, а за нея е станало ясно едва при срещата с президента Радев и пред медиите.

Главчев коментира и негодните фургони, изпратени в пострадалото от пожарите с. Воден. „От 15 фургона сигурно 2-3 има такива“, каза той и подчерта, че в тях няма да бъдат настанявани хора и заяви, че този, който е допуснал „грешка по веригата“ и ги е изпратил в пострадалото село, ще бъде наказан.

„Най-лесният отговор на въпроса кой е виновен за пожарите - това са промените в климата“, каза още Главчев, но допълни, че съответните власти работят по установяването на конкретни виновници.

Ще бъде ли сменен Калин Стоянов

„Нямам никакво основание за нещо такова“ – така Главчев отговори на въпроса дали обмисля смяната на вътрешния министър Калин Стоянов. Неговата оставка беше поискана и от „Възраждане“, и от ПП-ДБ заради несправянето със ситуацията с пожарите в страната. Главчев припомни, че оставката на Стоянов е искана и преди изборите заради съмнение, че ще им повлияе, но според премиера вътрешният министър си е свършил добре работата.

„За първи път не се чу нищо за манипулирани избори, за манипулирани машини“, каза Главчев.

„Сега също нямам никакво основание да го сменя. Почти всеки ден обикаляме заедно и виждам какво прави той“, каза Главчев.

Служебният премиер отговори и на въпрос за закупуването на модерни автомобили BMW за нуждите на полицията, като заяви, че обществената поръчка за тях е направена при предходно правителство, а по време на служебното просто е завършена.

Аз не мисля, че има нещо лошо в това МВР да има хубави автомобили, каза той.

Временно управляващ, а не посланик

По-рано днес президентът Румен Радев обвини Министерството на външните работи, че не е спазило Конституцията, назначавайки за временно управляващ посолството в Украйна бившия министър на отбраната (2014-2017) Николай Ненчев.

„Вместо да предложи кандидат за посланик на България в Украйна, Министерството на външните работи реши да назначи Николай Ненчев за нов „временно управляващ“ посолството ни в страната. Това е необосновано понижаване на равнището на дипломатическо представителство и грубо заобикаляне на Конституцията и установения ред за определянето на ръководители на задграничните ни мисии“, написа в позиция до медиите държавният глава.

„Не ми се вярва президентът да е казал това, защото Николай Ненчев е назначен за временно управляващ посолството в Украйна. Временно управляващите не се назначават с указ на президента“, каза Главчев. Той отбеляза, че това е практика, която се използва на много места, на които няма как да бъде назначен посланик.

„От украинска страна много често поставят въпроса там да има временно управляващ посланик. За това не е нужно потвърждаване и подписване на указ от президента. Процедурата е спазена, обстоятелствата в Киев не са обичайните, война се води там“, каза Главчев. Той отбеляза, че продължава обсъждането на кандидатури за редовен посланик в страната.

Той отрече политически лидери да са му оказвали натиск в работата, но посочи, че си говори с всички лидери по „чисто човешки причини“.

Относно смяната на ръководството на „Авиоотряд 28“ и назначаването на ген. Тодор Коджейков на мястото на ген. Златко Златев, Главчев заяви, че това е решение на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, а той само е съгласил с предложението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 23.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още