IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хазартът е новото забавление на Америка

Някога заклеймяван, той беше реабилитиран заради печалбите, които носи

08:11 | 29.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Трябва да се вгледате внимателно, за да го видите на фона на кадрите от филма. Но докато Лу Гериг на 4 юли 1939 г. произнасяше своето обръщение като „най-щастливия човек на земята“ на бейзболния Янки Стейдиъм в Ню Йорк, може би най-известната реч в историята на спорта, там в далечината се вижда - надпис с главни букви на стената зад публиката и вляво от информационното табло - „Залагането е забранено“.

По същия начин, когато Дон Ларсен играеше първата и единствена перфектна игра в историята на Световните серии по бейзбол на 8 октомври 1956 г., имаше надпис на същата стена. Можете да го видите на снимки, направени от определени ъгли – леко преформулирано в годините след речта на Гериг, но все още с главни букви, така че никой на стадиона да не може да го пропусне: „Без залагания“.

Такива надписи вече не се виждат по стадионите в Америка. Много коментираното влияние на спонсорството на онлайн хазарта в професионалния спорт би направило надписите да изглеждат смешни. Но гледката на тези стари знаци в ретро спортни снимки е индикация за по-дълбока промяна в американския живот, пише Боб Грийн за Wall Street Journal.

Надписите, забраняващи залаганията, напомняха на феновете по седалките: Това е игрище, а не игрална зала. Дори не си помисляйте да го опетните. Скандалът Black Sox от 1919 г. не беше толкова далечен спомен; хазартът беше официално считан за нещо нежелано не само в спорта, но и в цялото общество.

Полицията в големи и малки градове погна комарджиите. И какво стана? Корпорациите и правителствата решиха, че може би хазартът не е толкова лош, стига те да са тези, които печелят от него. Покерът и игрите със зарове изведнъж станаха приемливи, след като казината плъзнаха извън Лас Вегас. Лотарията стана добра, след като щатите поеха работата по продажбата и прибирането на печалбите от билетите. И големите спортни лиги, въпреки че все още имитират шок и възмущение, когато играч или съдия бъде хванат да залага, с удоволствие прибират парите от партньорствата си с интернет базирани букмейкъри.

Може би най-голямата телевизионна и дигитална спортна арена от всички, ESPN, формира партньорство през 2023 г. с хазартна компания за създаване на онлайн казино в сделка за 2 милиарда долара, осребрявайки „водещия в индустрията бранд и мултиплатформен обхват на ESPN“, за да се свърже с потенциални залагащи. Мрежата съобщава за наказани спортисти заради хазарт, докато на нейната страница за уеб залагания феновете са поканени да залагат на игрите за деня.

Големият въпрос е кога беше права Америка? През годините, когато с размахване на пръст заклейми хазарта като петно ​​върху нацията, нещо, което трябва да бъде презряно и заличено? Или днес, когато най-големите компании и правителствени организации заявяват, че хазартът е ободряващ като летен изгрев?

Само едното би трябвало да е вярно. Надписите „Залагането забранено“ са изчезнали от стадионите. Ще се върнат ли някога? Не залагайте на това, завършва Грийн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 29.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още