IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Минималната заплата в сектора на бързото хранене в Калифорния има спорен ефект

Според WSJ вдигането ѝ с 25% до 20 долара на час вреди на работниците и бизнеса

19:30 | 11.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Законите на икономиката продължават да съществуват дори когато политиците ги пренебрегват. Последната илюстрация са щетите от увеличаването на минималната заплата в сектора за бързо хранене в Калифорния до 20 долара на час, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

Наскоро отразихме въздействието върху заетостта, но кабинетът на губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм твърди, че „прокарваме фалшив наратив“. Сега други в пресата се разкриват реалността.

Материал на Associated Press наскоро съобщи, че франчайзите за бързо хранене в Калифорния съкращават работни си часове след влизането в сила на увеличението от 25% спрямо минимума от 16 долара на час в щата. Собственикът на франчайз на Wendy's каза, че преди е имал близо дузина работници на следобедна смяна. Сега са само седем. Той също така е повишил цените с 8%.

Управител на Del Taco е намалил наполовина броя на работниците за всяка смяна. Собственикът на франчайз на Джърси Майк намали сутрешните и вечерните смени, намали персонала си с 20 работници и повиши цените. Клиентите, които трудно преглъщат по-високите цени, поръчват по-малко.

Междувременно известната калифорнийска верига за бургери In-N-Out, която отдавна плаща повече от минимума, заяви през юни, че е повишила началните заплати до между 22 и 23 долара на час, за да привлече и задържи най-добрите си работници. Тя също увеличи цените. Повишенията са добри за тези работници, но цената се плаща от клиенти или други работници на по-малко часове.

През юни отбелязахме, че по-високата минимална заплата в Калифорния създава стимул за намаляване на работното време. Собствениците на франчайзи предлагат практически доказателства в подкрепа на това. Но офисът на г-н Нюсъм посочи данни, показващи повишена заетост през април в „ресторанти с ограничено обслужване“. Много от тези операции не са обхванати от минималните заплати в бързото хранене, защото не са вериги. Тези данни също така не са коригирани за сезонните ефекти, а и ресторантите обикновено наемат повече работници през пролетта и лятото.

От март до юни заетостта в ресторантите с ограничено обслужване в Калифорния се е повишила с 1,3% - най-малкото увеличение от 2001 г. (без да броим локдауните по време на пандемията от ковид през 2020 г.), като се е свило през последната година. Това затвърждава нашата теза: по-високата минимална заплата в Калифорния кара работодателите да съкращават персонал.

Има ли нужда от повече доказателства? Изследователският център Beacon Economics наскоро установи, че минималната заплата в Калифорния - повишена от 11 на 12 долара на час през 2019 г. - нанася особена вреда на тийнейджърите. През последните две години безработицата сред 16- до 19-годишните в щата почти се удвоила (от 10,8% на 19,2%), в при увеличение за цялата страна от 10,5% на 11,9%.

По-високите минимални заплати често изтласкват тийнейджърите от пазара на труда, защото те имат най-малко умения и опит. Така тийнейджърите пропускат ценно обучение и не научават важни житейски уроци, като например идват навреме на работа и да бъдат учтиви към клиентите. Вместо да обръщат бургери, повече калифорнийски тийнейджъри ще прелистват видеоклипове в TikTok.

Между другото последните данни за инфлацията показаха, че цените в ресторантите в Лос Анджелис са се повишили с 2,4% от март насам, което е над двойно повече от увеличението за цялата страна. Случайност или друг резултат от по-високата минимална заплата? Може би г-н Нюсъм може да обясни, ако реши да се бори за номинацията на Демократическата партия за президент, завършва американското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 11.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още