IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камала Харис си осигури необходимата подкрепа, за да стане кандидат за президент

Тя има подкрепата на 2538 делегати на Националния конгрес на Демократическата партия, което е доста повече от необходимите 1976

07:10 | 23.07.24 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис си осигури в понеделник подкрепата на мнозинството от делегатите на Националния конгрес на Демократическата партия, което според много източници вероятно гарантира, че тя ще стане кандидат за президент на партията следващия месец, предаде Ройтерс.

Президентът Джо Байдън заяви подкрепата си за Харис в неделя, когато се оттегли от надпреварата на фона на въпроси за възрастта и здравето му. Той обеща да остане на президентския пост до края на мандата си на 20 януари 2025 г.

Проучване на AP сред делегатите показва, че Харис има подкрепата на 2538 делегати, което е доста повече от необходимите 1976 гласа, за да спечели гласуването през следващите седмици.

Председателят на Националния комитет на Демократическата партия Джейм Харисън заяви в понеделник, че партията ще излъчи кандидат за президент до 7 август. Делегатите все още могат да променят мнението си преди 7 август, но никой друг не е получил гласове в проучването на AP, а 57 делегати са заявили, че не са решили.

В първата си публична изява след решението на Байдън Харис събра поддръжници в понеделник с дебютна предизборна реч, в която обеща да преследва кандидата на републиканците Доналд Тръмп като прокурор в съдебната зала, какъвто някога е била.

"Занимавала съм се с всякакви извършители. Хищници, които злоупотребяваха с жени, измамници, които ограбваха потребителите, измамници, които нарушаваха правилата заради собствената си изгода", заяви Харис.

"Чуйте ме, познавам типажа на Доналд Тръмп. В тази кампания с гордост ще изправя моето досие срещу неговото", каза Харис, която беше главен прокурор на Калифорния и сенатор, преди да стане вицепрезидент на Байдън.

Кампанията на Тръмп отговори на коментарите на Харис. "Камала Харис е също толкова некомпетентна, колкото и Джо Байдън, и дори по-либерална", заяви Каролин Ливит, национален прессекретар на кампанията. "Камала не само трябва да защити подкрепата си за провалената програма на Джо Байдън през последните четири години, но и да отговори за собствения си ужасен опит в Калифорния, който е слаб по отношение на престъпността."

59-годишната Харис очерта редица политики, които обеща да провежда, включително подписване на закони за защита на правото на аборт и забрана на автоматичните пушки, и заяви, че ще превърне възстановяването на средната класа във фокус на своето президентство. Веднага след като получи подкрепата на Байдън в неделя, Харис започна да консолидира подкрепата на Демократическата партия за своята президентска кандидатура, осигурявайки си гласовете от стотици делегати на конгреса и печелейки подкрепа от водещи партийни фигури.

Сред тях е и бившият председател на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси. На практика всички видни демократи, които бяха смятани за потенциални претенденти на Харис, обявиха подкрепата си за нея, включително губернаторите Гретхен Уитмър, Гавин Нюсъм и Анди Бешир.

Федерацията на профсъюзите AFL-CIO, която представлява 12,5 млн. работници, заяви в понеделник, че също е подкрепила Харис за президент.

Кампанията на Харис съобщи, че е събрала 81 млн. долара за 24-те часа след оттеглянето на Байдън от надпреварата, което е най-голямата сума, събрана за един ден, в рамките на кампанията за 2024 г. за която и да е партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 23.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
Tikva007
преди 41 минути
*Камала Харис си осигури необходимата подкрепа, за да стане кандидат за президент* - До първия дебат с Тръмп, ако изобщо кандиса на такъв, че IQ-то й е на 1/4 от това, с което последния път се яви болният Байдън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 41 минути
интересно ... демократите ще пробват с жена за президент , след като се провалиха преди време . любопитен съм да видя първите социологически проучвания в колебаещите се щати ... да кажем след първият месец на националната й кампания ... осъдения нема с кво да ни изненада , освен да го осъдят за още нещо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още