IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП иска нови консултации преди третия мандат

Социалистите ще направят опит за експертен кабинет, ако президентът избере тях

15:20 | 22.07.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

От БСП призоваха президента Румен Радев да направи още един кръг консултации преди връчването на третия мандат за съставяне на правителство. Предвид ситуацията социалистите смятат, че ще е трудно да се направи правителство в този парламент. Те заявиха, че няма да се откажат и ще направят опит за експертен кабинет, ако мандатът бъде връчен на тях. 

„Очакваме президентът Радев да направи още един кръг консултации преди връчването на третия мандат“, каза заместник-председателят на БСП и евродепутат Кристиан Вигенин на брифинг в централата на партията. Един допълнителен опит за диалог би бил важен и оттам нататък ще очакваме на кого ще връчи третия мандат, посочи той, цитиран от БТА.

„Ако бъде връчен на нас, имаме готовност да проведем разговори, да предложим отново нашата идея за начина, по който може да бъде сформирано правителство в този парламент“, заяви заместник-председателят на БСП.

“Нашият подход е единственият работещ, който до този момент не беше опитан“, посочи той. Нямаме намерение предварително да се предаваме, заяви Вигенин. Ако и когато дойде този момент, ще трябва да свикаме нашите политически органи, отбеляза той. 

Вигенин уточни, че предлагат експертно правителство, което са нарекли "на националното спасение", други - "на националното съгласие", в което не участват политически лица и политически лидери, с договорена програма по възможност сред всички политически сили, с ясни пет-шест приоритета и определен срок на действие.

„Перспективата да се стигне до правителство в този парламент изглежда все по-трудно постижима, но нищо не е приключило, докато наистина не приключи“, коментира Вигенин. Друг е въпросът дали следващото Народно събрание ще е по-добро от това, допълни той.

Днес държавният глава Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Папката получи кандидатът за премиер Николай Денков, но я върна веднага празна.

Формацията взе мандата, след като част от депутатите на ДПС напуснаха или бяха изключени от парламентарната група и тази на ПП-ДБ стана втора по численост в Народното събрание. 

Според Конституцията президентът има седем дни да връчи третия мандат, след като вторият вече е върнат. Третата папка се дава в ръцете на председател на парламентарна група, а не на кандидат за премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 22.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още