IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камала Харис изглежда готова да смени Байдън в битката за Белия дом

След слабото представяне на президента в дебатите с Тръмп и серия от лапсуси, расте натискът към него да се откаже от кампанията

16:06 | 21.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В последните дни вицепрезидентът на САЩ Камала Харис изглежда набира все по-голяма популярност сред своите съпартийци като заместник на Джо Байдън в битката за Белия дом, пише CNBC. Президентът се изолира, след като стана ясно, че е болен от коронавирус и временно ограничи срещите си.

Така кампанията се води от вицепрезидента и в очите на демократите тя става възможен кандидат за президент на САЩ. Критиките срещу Байдън набират сила след слабото му представяне на дебатите на 27 юни с Доналд Тръмп.

По време на срещата на НАТО във Вашингтон представянето му беше следено под лупа и критиците му не пропуснаха да изтъкнат няколко неприятни лапсуса, които направи президента, наричайки госта му Володимир Зеленски "президента Путин", както и самата Харис "Тръмп".

Сред демократите вече гласно се задава въпросът дали 81-годишният Байдън може да спечели и завърши още един мандат начело на САЩ. "Аз съм стар, но съм само с три години по-възрастен от Доналд Тръмп и съм с акъла си", контрира ги преди дни Байдън в интервю за CNN.

Вече 36 демократи на  Капитолия призовават Байдън да се оттегли от битката и повече от тях виждат Камала Харис като достоен заместник.

"Най-голямото постижение на президента Джо Байдън е, че запази демокрацията през 2020 година. Сега  през 2024 г. може да направи същото, предавайки факела на Камала Харис като кандидат на Демократическата партия за президент", отбеляза конгресменът Марк Такано, представител на щата Калифорния.

През юли Такано беше един от първите, който изрази своите опасения за кандидатпрезидентската кампания на партията с ръководството на демократите в Камарата на представителите, пише CNBC.

Според сенатор Елизабет Уарън Харис е "готова да влезе в битката и да обедини партията", ако Байдън се откаже. Тя официално не коментира вероятно оттегляне на президента.

Харис продължи кампанията и след заболяването на Байдън и на среща с донори на демократите изрази подкрепата си за Байдън, пише още NBC News. Срещата не е преминала според очакванията на донорите и те са останали ядосани от липсата на яснота, пише още изданието, позовавайки се свои източници.

Според тях събитието не е било планирано и организирано добре, но не е имало критики към самата Харис.

 "Знаем кой кандидат в тези изобори ще постави на първо място американците - нашият президент Джо Байдън. С всяко решение, което взима в Овалния кабинет, той мисли как това ще помогне на работещите американци", е коментирала Харис.

По-късно, вече в публична реч в Масачузетс, вицепрезидентът продължава да защитава Байдън. Думите ѝ са прекъсвани от аплодисменти, уверено се усмехва, когато получава подкрепа, критикувайки Доналд Тръмп. Тя не се отрича от президента и това изглежда само увеличава подкрепата за номинация, посочва още CNBC.

Междувременно Джо Байдън вече се възстановява от коронавируса и вероятно ще се върне в кампанията през предстоящата седмица, коментират от щаба му.

Кандидатът за вицепрезидент на републиканците  Джей Ди  Ванс усили натиска срещу Байдън, призовавайки го да се откаже не само от президентските избори, но и изобщо от поста си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 21.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още