IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва ли Владимир Путин да осъзнава своята уязвимост?

Вероятно последният шанс на руския президент е идването на Тръмп, който да му подари част от Украйна, и Европа не бива да го допуска, пише в коментар The Telegraph

21:05 | 19.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На пръв поглед всичко за Украйна изглежда зле - един от най-лошите страхове на Европа за връщането на Доналд Тръмп в Белия дом се оказва не опасения, а все по-вероятна реалност, бойните действия са в застой, дългоочакваната контрафанзива през миналото лято  пропадна, пише в коментар за британския The Telegraphэ бившият командир на батальон за бързо реагиране на НАТО Хамиш де Бретън-Гордън. Той обаче допълва, че това е само на пръв поглед и припомня информация, която се появи преди няколко дни - за усилената охрана на резиденциите на руския президент.

В социалните мрежи се появиха снимки, които показаха една от тях - във Валдай, която е охранявана от поне седем системи "Панцир". Дори и руски военни кореспонденти посочват, че този обект се оказва по-силно охраняем от цялата Ленинградска област. Междувременно има информация, че се подсилва охраната и на резиденция на Владимир Путин около Москва срещу евентуални удари с дронове с голям обсег на действие.

"Звучи ли това като действия на държава, уверена в предстоящата победа?", пита се бившият военен и припомня, че Кремъл може и да има право на фона на ударите в дълбочина, извърешени от дронове и засегнали петролни бази и рафинерии, както и военни обекти на разстояние над 1000 км на територията на Русия. Нещо повече - всички бойни кораби от руския Черноморски флот вече напуснаха Крим в опит да се защитят от удари с морски дронове и ракети, за които Киев има разрешение от Запада да използва.

Украински източници коментират, че през зимата техен дрон е паднал в близост до резиденция на Путин по пътя си към петролен терминал в Санкт Петербург, или с други думи - Киев има средства, за да атакува тези обекти, ако пожелае.

Страната се адаптира много добре на фона на своите ограничени ресурси за война. Ако  Европа остане зад Киев, дори и САЩ да се отакажат, политиците на Стария континент ще имат шанса да форматират сигурността за поколения напред, коментира още Хамиш де Бретън-Гордън.

Засега  атаките с дронове помагат на Украйна да осъществява своите цели, след като Западът забрани удари с техни ракети по руска територия. Но данните показват, че Харков стана по-спокойно място, след като Вашингтон даде частично разрешение за удари с HIMARS по военни обекти в пригранични територии. До голяма степен и настъплението в Харковска област беше спряно благодарение на ударите с дронове и снаряди в приграничните руски територии.

 Сега украинският президент Володимир Зеленски настоява да получи правото за удари с ракети по авиобази, за да бъде премахнато предимството, което донесоха авиационните бомби от съветско време на Русия.

Според Министерството на отбраната на Великобритания през последните два месеца Русия търпи големи загуби на бойното поле - всеки ден по около 1000 души са ранените и загиналите. Ако това накара руснаците да осъзнаят реалността, може да се окаже и проблем за Путин, който досега успяваше да се справ с протестите и вътрешната си опозиция.Защото каквото и да се говори за устойчивостта на руската армия и неглижирането на жертви, такива загуби не могат да бъдат прескочени.

И може да се окаже, че единственият шанс за Путин е връщането на Доналд Тръмп на власт, който ще му даде всичко, което поиска - на първо време към 18% от територията на Украйна, завършва Хамиш де Бретън-Гордън

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 19.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още