IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът връчва втория мандат в понеделник

ПП-ДБ вече обявиха, че ще върнат мандата неизпълнен

11:21 | 19.07.24 г.
Снимка: БГНЕС/ВЛАДИСЛАВА ГРИГОРОВА
Снимка: БГНЕС/ВЛАДИСЛАВА ГРИГОРОВА

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство в понеделник, 22 юли, от 11.00 ч., съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Той ще бъде даден на кандидата за министър-председател на втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание – тази на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Резултатите от предсрочните избори за Народно събрание през юни наредиха на второ място по брой получени гласове „Движението за права и свободи“ (ДПС). След опита за гласуване на правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС обаче парламентарната група на движението се разкъса на две – тези, които подкрепят председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който настояваше кабинетът да бъде подкрепен, и тези, които последваха препоръката на почетния председател Ахмед Доган да гласуват „против“. Така в парламентарната група на ДПС от първоначалните 47 депутати останаха само 22, което я поставя на 4-то място след тези на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и „Възраждане“.

Преди седмица представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“ се срещнаха с държавния глава, за да поискат отсрочка при връчването на мандата, по време на която да потърсят парламентарна подкрепа за пакет със законодателни мерки за борба с корупцията, а едва след това да предложат кабинет.

Идеята им обаче не срещна отклик от ГЕРБ-СДС, „Възраждане“, „Има такъв народ“ и БСП (с ДПС и независимите депутати разговори не бяха водени). Затова от ПП-ДБ призоваха президентът да връчи мандата и обявиха, че ще го върнат неизпълнен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 19.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още