IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп прие номинацията за президент и разказа драматично за покушението

Бившият президент възприе по-мек подход в началото на речта си, след което се впусна в добре познати атаки срещу администрацията на Байдън

08:27 | 19.07.24 г. 3
Доналд Тръмп говори на националния конгрес на Републиканската партия в Милуоки. Снимка: Bloomberg LP
Доналд Тръмп говори на националния конгрес на Републиканската партия в Милуоки. Снимка: Bloomberg LP

Доналд Тръмп разказа в четвъртък как е оцелял на косъм при опита за убийството му и заяви пред прехласнатото множество на националния конгрес на Републиканската партия в първата си реч след нападението, че е тук само „по милостта на всемогъщия Бог“, пише Ройтерс.

„Чух силен свистящ звук и усетих, че нещо ме удари много, много силно по дясното ухо“, разказа той в Милуоки с дебела превръзка, която все още покриваше ухото му. „Казах си: Уау, какво беше това? Може да е само куршум“.

Когато Тръмп каза пред множеството, че „не трябваше да съм тук“, делегатите отвърнаха: „Да, тук си!“, а на екраните зад него се появиха снимки с окървавеното му лице. Бившият президент похвали агентите на Сикрет сървис, че са се притекли към него и отдаде почит на пожарникаря доброволец Кори Комператоре, като целуна пожарникарския му шлем.

Бившият президент Тръмп целува каската на убития пожарникар Кори Комператоре при стрелбата срещу него на предизборен митинг в Пенсилвания в неделя. Снимка: Bloomberg LP Бившият президент Тръмп целува каската на убития пожарникар Кори Комператоре при стрелбата срещу него на предизборен митинг в Пенсилвания в неделя. Снимка: Bloomberg LP

Тръмп възприе необичайно помирителен тон в началото на речта си, когато официално прие президентската номинация на партията си.

„Искам да бъда президент на цяла Америка, не на половин Америка, тъй като няма победа в това да спечелиш половин Америка“, заяви той в подчертана промяна в обичайно воинственото му поведение.

Но след това бързо се върна към добре познатите атаки срещу администрацията на Байдън, която по думите му „унищожава“ страната. Той заяви без доказателства, че криминалните му обвинения са част от заговор на Демократическата партия, предупреди, че Байдън ще доведе до „Трета световна война“ и говори за „нашествието“ от мигранти по южната граница.

Както прави през цялата си политическа кариера, Тръмп заяви, че само той може да спаси намаляващата нация от някаква гибел.

Речта сложи край на четиридневното събитие, на което Тръмп беше посрещнат с ликуване от партия, която сега изглежда изцяло под негов контрол.

Зрителите, присъстващи на националния конгрес на Републиканската партия в Милуоки, отново приеха екзалтирано появата на Тръмп. Снимка: Bloomberg LP Зрителите, присъстващи на националния конгрес на Републиканската партия в Милуоки, отново приеха екзалтирано появата на Тръмп. Снимка: Bloomberg LP

Програмата с говорители на конгреса отразяваше миналото на номинирания като звезда от телевизионно риалити – праймтайм списъкът включваше комбинация от ръководителката в областта на бойните изкуства Дана Уайт, рапъра Кид Рок, както и професионалния кечист Хълк Хоган, който разпали множеството, като разкъса горнището си, за да покаже червения си потник от предизборната кампания на Тръмп.

В същото време опонентът на бившия президент на изборите на 5 ноември Джо Байдън „обмисля сериозно“ дали да не се откаже изцяло от надпреварата, съобщи запознат източник, след като високопоставени членове на партията му, съюзници в Конгреса и големи дарители го предупредиха, че не може да спечели след колебливото представяне на дебата на 27 юни.

81-годишният Байдън се изолира в дома си в Делауър заради Covid-19. Лекарят му заяви, че симптомите му са леки.

Преди Тръмп да се качи на сцената, за да произнесе основната реч, конгресът приветства съпругата му Мелания Тръмп, която беше виждана рядко по време на предизборната кампания. Тя влезе в залата на фона на класическа музика и помаха на множеството от ложата до избора на Тръмп за вицепрезидент сенатор Джей Ди Ванс.

Съпругата на Тръмп Мелания присъства в залата в Милуоки в една от редките си появи по време на предизборната му кампания. Снимка: Bloomberg LP Съпругата на Тръмп Мелания присъства в залата в Милуоки в една от редките си появи по време на предизборната му кампания. Снимка: Bloomberg LP

39-годишният Ванс, който е наполовина на възрастта на Тръмп, е смятан за идеологическия наследник на движението на бившия президент „Да направим Америка велика отново“.

„Джей Ди, ти ще правиш това дълго време. Наслаждавай се на пътуването си“, каза Тръмп.

Байдън на ръба?

Някои от еклектичната група говорители, включително консервативният коментатор Тъкър Карлсън, който бе приет с огромни аплодисменти, и синът на Тръмп Ерик използваха разгорещен език в критиките си срещу администрацията на Байдън.

Ръководителят на голф клуба на Тръмп във Флорида Джон Непорте похвали уменията на бившия президент на голф игрището и заяви, че той е спечелил 21 клубни шампионата.

„Джо Байдън? Нула“, допълни Непорте, припомняйки момента от президентския дебат, когато Тръмп и Байдън спориха кой от двамата кандидати се справя по-добре с голфа.

Благодарение на силния си контрол върху Републиканската партия Тръмп ще бъде в много по-силна позиция, отколкото през мандата си от 2017 до 2021 г. да следва програмата си, ако спечели изборите.

Байдън е подложен на нарастващ натиск от видни фигури в партията си да се откаже от президентската надпревара. Бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси е сред тези, които са му казали, че не може да спечели през ноември, съобщи запознат с въпроса източник от Белия дом.

След като от седмици настоява, че ще остане в надпреварата, сега Байдън приема сериозно призивите да се оттегли и много представители на Демократическата партия считат, че излизането му от надпреварата е въпрос на време, казват запознати с въпроса източници.

Лидерите на демократите в Камарата на представителите и в Сената – Хаким Джефрис и Чък Шумър, са заявили направо на Байдън, че не само ще загуби Белия дом, а и ще застраши усилията им да си върнат Камарата на представителите, съобщиха множество медии.

Обществени допитвания показват, че четири от седемте щата с най-силна конкуренция изглеждат все по-недостижими за Байдън. В същото време предизборният щаб на Тръмп съобщи, че се счита за конкурентен в клонящи към демократите щати, включително Минесота, Ню Хемпшир и Вирджиния.

Бившият президент Барак Обама е казал пред други демократи, че Байдън, който беше негов вицепрезидент, трябва да преосмисли кандидатурата си, съобщи Washington Post, цитирайки анонимни източници.

Сенатор Джон Тестър, който е изправен пред трудна битка за преизбиране в Монтана тази година, в четвъртък стана 21-ият демократ от Конгреса и вторият сенатор, който публично призова Байдън да се оттегли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 19.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 1 час
До: zelka007 той ли да пали свещ? Да палят и тия дето щяха да изгорят, ако го бяха застреляли. Щяха да почнат едни революции, мани мани. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 9
zelka007
преди 1 час
на този ден , както казваме в БГ , рижият нефел трябва да пали свещ и да дава курбaн !! онова завъртане на главата в частта от секундата преди изстрела му е спасило живота !! ето кратко видео с компютърна възстановка пътя на куршума ... на който му е интересно ... https://***.youtube.com/watch?v=UvQAg7BPm8k
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още