IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френските депутати преизбраха съюзничка на Макрон за председател на парламента

Яел Брон-Пиве беше избрана едва на трети тур с преднина от едва 13 гласа

23:34 | 18.07.24 г.
Яел Браун-Пиве беше преизбрана за председател на Националното събрание на Франция. Снимка: Bloomberg LP
Яел Браун-Пиве беше преизбрана за председател на Националното събрание на Франция. Снимка: Bloomberg LP

Френските депутати преизбраха центристкия кандидат от партията на президента Еманюел Макрон Яел Брон-Пиве за втори мандат начело на Националното събрание в знак, че коалицията на президента има най-добри шансове да сформира ново правителство, след като той разпусна законодателния орган миналия месец, пише Bloomberg.

Брон-Пиве от пробизнес партията „Ренесанс“ на Макрон спечели с разлика от 13 гласа гласуването за председател на парламента с подкрепата на центристки и десноцентристки депутати извън нейния съюз. Назначението означава, че тя ще продължи да управлява дневния ред и да наблюдава дебатите в най-влиятелната камара на френския парламент.

Националното събрание е разделено между три основни групи след извънредните парламентарни избори на 7 юли – левия „Нов народен фронт“, който има най-много места, центристкия съюз „Заедно“ на второ място и крайнодесния „Народен сбор“ на Марин льо Пен на трето. Нито едина от тях няма достатъчно места, за да може да сформира самостоятелно правителство. Това хвърли Франция в политически хаос, докато партиите спорят кой трябва да сформира следващата администрация.

„Това събрание е по-разделено от всякога. Трябва да намерим други начини за функциониране, за да потърсим повече диалог, повече компромиси“, заяви Брон-Пиве след гласуването.

Парламентът без ясно мнозинство потопи Франция в политически хаос. Графика: Bloomberg LP Парламентът без ясно мнозинство потопи Франция в политически хаос. Графика: Bloomberg LP

Макар че изборът на Брон-Пиве не е пряко свързан с назначаването на премиер или сформирането на ново правителство, той може да е знак за това кои коалиции могат да се обединят в достатъчно голям брой зад един кандидат.

Макрон има право по конституция да избере новия премиер и приета практика е да назначава човек от най-голямата група в Националното събрание. В противовес на това депутатите от долната камара могат да гласуват за сваляне на правителството чрез вот на недоверие.

Това означава избор на премиер с достатъчно широка привлекателност да остане на поста си и да изгражда мнозинства за всеки отделен случай, за да прокарва законодателство.

Гласуването в четвъртък, което противопостави Брон-Пиве на петима опоненти, показва как може да се развие процесът по вемане на решения.

Тя не можа да си осигури абсолютно мнозинство в два тура на гласуване, но беше избрана на третия тур като кандидата с най-много спечелени гласове.

Макрон се оттегли от светлините на прожекторите на политическия живот в родината си след поредицата от изборни поражения, като наруши мълчанието си само за да призове за широка група от „републикански сили“, които да се обединят за сформирането на управляваща коалиция. Тази фактическа група изключваше партията на Льо Пен, но също и крайнолявата „Непокорна Франция“, която е най-голямата в „Нов народен фронт“.

Левият съюз не успява да издигне приеман от всички кандидат за премиер, а Макрон поиска от отиващия си френски премиер Габриел Атал да остане на поста като ръководител на служебен кабинет с ограничени правомощия.

Председателят на Националното събрание, който е на трето място по важност след президента на републиката и премиера, организира дневния ред и дава на законодателите разрешение да говорят по време на дебати. Той може да блокира законопроект, ако счете той не отговаря на законовите критерии. Ръководителят на долната камара трябва също да бъде консултиран от френския президент по време на криза и има правомощието да назначава трима от деветимата членове на Конституционния съвет, най-висшия съд във Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 18.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още