IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама и Пелоси засилват съмненията в стремежа на Джо Байдън за преизбиране

Видни фигури в Демократическата партия притискат президента задкулисно, а още конгресмени публично го призоваха да прекрати предизборната си кампания

22:52 | 18.07.24 г.
Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Bloomberg LP
Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Bloomberg LP

Джо Байдън е подложен на нарастващ натиск от високопоставени демократи да се откаже от стремежа си към преизбиране на фона на засилваща се паника в партията, че той ще загуби президентските избори в САЩ от Доналд Тръмп и ще повиши шансовете на републиканците в надпреварите за Конгреса, пише Financial Times.

Бившият президент Барак Обама заяви пред съюзници, че пътят на Байдън към победата е значително намалял и той трябва да преосмисли дали може да спечели, съобщи вестник Washington Post.

Бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси е уведомила Байдън, че е песимистка относно шансовете му, съобщи CNN.

Говорител на Пелоси каза, че съобщенията не представят правилно разговорите, които тя може да е водила. Офисът на Обама отказа коментар. Запознат с мисленето му източник заяви, че Обама смятал Байдън за „изключителен президент“ и защитавал „както него лично, така и силните и исторически постижения на администрацията на Байдън“.

Някои видни демократи засилиха натиска в тесен кръг, като над 20 конгресмени от партията призоваха публично Байдън да се оттегли.

Адам Скиф, високопоставен демократ в Камарата на представителите, призова 81-годишния президент да „предаде факела“, като посочи „сериозни притеснения“ дали Байдън може да победи Тръмп през ноември.

Демократ от Камарата на представителите заяви, че кризата, започнала миналия месец с катастрофалното представяне на Байдън в дебат с Тръмп, е достигнала „повратна точка“. „Не виждам как ще оцелее“, допълни конгресменът.

Докато спекулациите за бъдещето му са във вихъра си, Байдън се изолира заради Covid-19 в дома си в Делауър.

„Нашият предизборен щаб не работи със сценарии, при които президентът Байдън не е нашият водещ кандидат“, настоя говорителят на предизборния щаб на президента Куентин Фълкс. „Той е и ще бъде номинацията на Демократическата партия. Той остава в тази надпревара“, допълни Фълкс.

Байдън изостава от Тръмп в почти всички национални допитвания, както и в анкети в колебаещи се щати, включително в допитване на Emerson College в четвъртък в седем колебаещи се щата и в САЩ като цяло.

Допитване на Associated Press, публикувано в сряда, установи, че близо две трети от избирателите на Демократическата партия искат президентът да се оттегли.

Порталът за прогнози PredictIt показа, че шансовете на Байдън да бъде номинация на Демократическата партия са намалели значително, докато шансовете на вицепрезидента Камала Харис рязко са се увеличили.

Редица влиятелни даритали и бизнес ръководители заявиха, че очакват Байдън да се оттегли. „90% е вероятността той да излезе от надпреварата до дни“, казва човек, който разговарял с множество представители на Демократическата партия в Конгреса.

„Говоря с дарители през цялото време, те се чувстват по-смели, отново има инерция. Преди няколко дни изглеждаше сякаш всичко отшумява..., но през последните два дни хората наистина усещат прилив на сили“, казва дарител, който координира усилията за принуждаване на Байдън да се оттегли.

Двама влиятелни дарители от Wall Street смятат, но нямат ясна информация, че решителността на Байдън да остане в надпреварата намалява и че новината за болестта му може да се превърне в извинение за оттеглянето му.

И двамата отбелязват, че Чък Шумър, близък съюзник на Байдън и най-високопоставеният демократ в Сената, е уведимил президента, че партията може да изгуби Белия дом и Сената, ако той остане в надпреварата.

„Дадохме ясно да се разбере на Шумър и на Джефрис, че парите ще пресъхнат, ако няма бърза промяна“, коментира един от дарителите, имайки предвид Хаким Джефрис, лидер на демократите в Камарата на представителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 18.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още