IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Урсула фон дер Лайен спечели втори мандат начело на Европейската комисия

Европейският парламент одобри кандидатурата на Фон дер Лайен с 401 гласа „за“ , 284 гласа „против“ и 15 гласа „въздържал се“

16:06 | 18.07.24 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Урсула фон дер Лайен беше преизбрана за председател на Европейската комисия (ЕК), изпълнителната власт на Европейския съюз (ЕС), като това ще е втори мандат за германката, съобщавиха от пресслужбата на Европейския парламент. 

Европейският парламент одобри кандидатурата на Фон дер Лайен с 401 гласа „за“ , 284 гласа „против“ и 15 гласа „въздържал се“. Тя имаше нужда от подкрепата на 361 гласа, за да получи втория мандат.

Резултатът представлява решителна подкрепа за нейното управление и бележи значителен обрат спрямо последния път, когато тя се бори за поста: през 2019 г. успя да спечели с рекордно малка разлика от едва девет гласа, пише Euronews.

„Последните пет години показаха какво можем да направим заедно“, заяви Фон дер Лайен след вота в ЕП. „Нека го направим отново. Нека направим избора на силата. Нека направим избора на лидерството“.

Преизбирането слага край на напрегнатите дни на преговори при закрити врати, при които 65-годишната Фон дер Лайен се срещна с основните групи в Европарламента – в някои случаи няколко пъти – за да си осигури възможно най-голяма подкрепа.

Въпреки че трите центристки групи – Европейската народна партия (ЕНП), Прогресивният алианс на социалистите и демократите (S&D) и либералите от „Обнови Европа“ – разполагат с достатъчно места, за да ѝ осигурят преизбирането, вътрешните разногласия намекнаха за нестабилна аритметика, принуждавайки Фон дер Лайен да се обърне към Зелените и Европейските консерватори и реформисти (ECR) за допълнителна подкрепа.

Нейната авантюра с твърдодясната ECR, водена от „Италиански братя“ на италианския премиер Джорджа Мелони и полската „Право и справедливост“ (PiS), се оказа противоречива за прогресивните сили, които приеха това като заплаха за центристката коалиция. Фон дер Лайен се опита да потуши тези страхове, като не се ангажира със "структурирано сътрудничество" с групата на Мелони и отново се обяви в подкрепа за целите на Зелената сделка, която нейното дясноцентристко семейство все повече оспорва.

Тайният характер на гласуването прави невъзможно да се установи кой е гласувал „за“ и „против“ нейната кандидатура. Но речта, произнесена от германката в четвъртък сутринта, с няколко ясни препратки към действията в областта на климата, предполага, че Зелените са били тези, които са осигурили нужния вот.

„Постигнахме ангажименти по Зелената сделка, правейки ЕС по-социално справедлив и защитавайки демокрацията“, изтъкнаха Зелените, потвърждавайки подкрепата си.

За разлика от тях групата ECR заяви, че "голямо мнозинство от националните делегации" ще се противопоставят на кандидата. Представител на „Италиански братя“ потвърди, че групата е гласувала против кандидата.

Новоизбраният председател на ЕК ще изпрати официални писма до държавните и правителствените ръководители на държавите членки, като ги прикани да представят своите кандидати за поста европейски комисар. След това ЕП ще организира изслушвания на кандидатите в съответните комисии след лятото. След това пълният състав на членовете на Комисията трябва да бъде одобрен от Парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 18.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 1 час
До: zelka007 ... Тиквата до скоро препоръчваше лекарката си от психото дето е в центъра (не че му е помогнала да), там трябва да иде и цико!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 1 час
До: Tikva007 "....нямате какво да кажете на другите, да можете да си споделяте помежду си."Ето това го научих от теб !.. иначе моя пост е към теб, не към зелката! я кажи къде ще *** тая вечер?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 час
До: zelka00: Хубава двойка сте, когато си гукате така. Много е важно, когато нямате какво да кажете на другите, да можете да си споделяте помежду си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 час
*Последните пет години показаха какво можем да направим заедно, заяви Фон дер Лайен след вота в ЕП. Нека го направим отново. Нека направим избора на силата. Нека направим избора на лидерството. - Направихте от Европа петзвезден хотел за африканци, американска колония и евровизия. Пак го направете - Сашка, Ташка и Бомбашка ще изкарат още 5 щастливи години с глави в руския ккенефф, защото с фондер начело в Европа ще и скука от правене на силата и избора на лидерството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 1 час
До: khao ... то за тuквениковчето , който и да спечели различен от путин , все е мъка ... според мен големият проблем е при циклопчето , той още не може да преживее ваксинирането ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
khao
преди 2 часа
те сега тиквата ще се напие от мъка и ще пуска безплатно цяла вечер..... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още