IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат

Стана ясно, че за подхода антикорупционни закони преди разговори за правителство няма подкрепа, каза Божидар Божанов

09:45 | 18.07.24 г. 2
Снимка: БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ
Снимка: БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) изрази готовност да върне втория мандат неизпълнен.

„След проведените вчера срещи с останалите параламентарни групи, стана ясно, че няма подкрепа за нашия подход, който е първо антикорупционните закони и след това разговори за правителство. Това ни поставя в ситуация да не можем да реализираме втория мандат и сме готови в момента, в който президентът ни покани, ние да отидем и да го върнем неизпълнен“, каза в парламента депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов.

„Имаше усещане, че предложеният от нас подход, по който следва да протекат разговорите за правителство и общо за бъдещото управление на държавата, се възприема като позитивен. За първи път видяхме остри опоненти в пленарна зала да сядат и да разговарят добронамерено с една-единствена цел – да се намери път за изход от този политически тупик, в който ние сме поставени. Затова ние отчитаме самия процес, по който протече разговора с останалите парламентарно представени групи като позитив и този подход тепърва ние ще следваме и ще поставяме като основа за решаване на наболелите политически проблеми в страната", каза Людмила Илиева от ПП-ДБ, цитирана от БНТ.

Няма да злоупотребяваме с времето и затова сме готови да върнем обратно мандата в първия удобен за президента момент, каза Кирил Петков от ПП-ДБ. 

Формацията изпрати до останалите партии в Народното събрание декларация с антикорупционни мерки, по които парламентът да работи преди опита за сформиране на правителство. За да потърсят подкрепа за идеята, те поискаха от президента Румен Радев отсрочка при връчването на втория мандат.

Преди ден те проведоха срещи с ГЕРБ-СДС, БСП, ИТН и „Възраждане“, като отказаха да водят разговори с парламентарната група на ДПС, чийто председател е Делян Пеевски. В разговорите участваха само представители на ДБ.

ГЕРБ-СДС потвърдиха позицията си, че няма да подкрепят правителство с втория и третия мандат. Росен Желязков – предложеният от ГЕРБ за премиер в неуспешния опит за кабинет с първия мандат, посочи, че ако декларацията на ПП-ДБ влезе за разглеждане в парламента, вероятно ще бъде преработена.

„Възраждане“ представиха собствена декларация, в която искат провеждането на пет референдума и настояха ПП-ДБ да я приемат в замяна на подкрепата им. От коалицията обаче не приемат поставените от „Възраждане“ условия.  

След срещите от БСП обявиха, че няма да подкрепи предлаганата декларация в настоящия ѝ вид, а я приемат единствено като основа за разговори за кабинет.

„Ако ПП-ДБ решат да продължат тези разговори, ние ще дадем своите предложения към декларацията, но с едно-единствено условие: тя да бъде основата за разговори за правителство с втория или с третия мандат“, каза Иван Иванов, заместник-председател на парламентарната група на „БСП за България“. Според него плаващите мнозинства крият риск да се стигне до вариант, различен от този, който се цели.

Според „Има такъв народ“ (ИТН) в декларацията има „неприемливи“ неща и отказаха да я подкрепят в този вид, като призоваха за изготвяне на управленска програма.

Депутатите от ПП-ДБ се оказаха в позицията на втора по големина парламентарна група, след като заради конфликт между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя на партията Делян Пеевски относно това дали партията трябва да подкрепи предложения от ГЕРБ-СДС кабинет „Желязков“ голяма част от депутатите на ДПС напуснаха групата и в нея останаха само 22 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 18.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
KP6952
преди 51 минути
На лена Бориславова е пределно ясно че президента ще наруши закон ,ако даде време от три месеца за обсъждане на антикорупционни закони.Тогава въпросът е защо тази политичка със самочувствие ни има за много ***.Трябваше онзи снимащия парапета на стълбите пред квартирата и да го махне и остави действията на следващия след нея да са видими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 час
*Стана ясно, че за подхода антикорупционни закони преди разговори за правителство няма подкрепа, каза Божидар Божанов* - Няма мераклии за ала-бала*. А и квот можаха - нассрраха - време е да хващат по островите. Ако може и зелките да си съберат, заедно с клоуна, дето изттроппаха за кмет на София. И паметника да си носят за спомен, да показват какво успяха да свършат за България. Другото не е за показване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още