IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джей Ди Ванс: Ще се посветим на работещите хора, край на грижите за Wall Street

Номинираният за вицепрезидент на Доналд Тръмп за президентските избори в САЩ се противопостави на военната помощ за Украйна

08:48 | 18.07.24 г. 6
Номинираният за вицепрезидент на Доналд Тръмп Джей Ди Ванс говори на националния конгрес на Републиканската партия в Милуоки. Снимка: Bloomberg LP
Номинираният за вицепрезидент на Доналд Тръмп Джей Ди Ванс говори на националния конгрес на Републиканската партия в Милуоки. Снимка: Bloomberg LP

Номинираният за вицепрезидент на Доналд Тръмп - американският сенатор Джей Ди Ванс, се представи пред нацията в сряда вечер като син на забравен индустриален град в Охайо, който ще се бори за работническата класа, ако бъде избран през ноември, предава Ройтерс.

39-годишният Ванс, който разказа за пътя си от трудно детство през военноморския флот, юридическия факултет на Йейлския университет, рисковия капитализъм и накрая Сената в САЩ, се представи пред американците и в същото време използва личната си история, за да заяви, че разбира ежедневните им борби.

„Израснах в Мидълтаун, щата Охайо, малък град, където хората говорят, каквото мислят, строят със собствените си ръце и обичат своя Бог, своето семейство, своята общност и своята страна с целите си сърца“, каза Ванс и официално прие номинацията на партията си на националния конгрес на Републиканската партия в Милуоки. „Но това е и изолирано място, забравено от управляващата класа на Америка във Вашингтон“, допълни той.

Ванс обвини „политиците от кариерата“ като президента Джо Байдън, който по думите му е в политиката още отпреди той самият да се роди, че унищожава общности като неговата със злополучни търговски политики и войни в чужбина.

„Виждането на президента Тръмп е толкова просто и в същото време толкова силно. Приключихме с обгрижването на Wall Street, дами и господа. Ще се посветим на работещите хора“, изтъкна Ванс.

В знак за потенциалната си стойност за кандидат-президентската двойка Ванс многократно се обърна конкретно към работническата и средната класа в Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин, колебаещите се щати от Ръждивия пояс, които вероятно ще решат изборите на 5 ноември.

Ванс разказа за баба си, която го е отгледала, докато майка му се борела със зависимост, и отдаде почит на майка си Бевърли, която присъстваше в залата. „Горд съм да заявя, че тази вечер майка ми е тук, десет години чиста и трезва. Обичам те, мамо“, каза Ванс.

Видимо развълнуваната Бевърли Ванс пророни: „Обичам те, Джей Ди“, докато делегатите я аплодираха на крака.

Дебютът на Ванс, по-малко от две години след като пое първия си публичен пост, е кулминацията на бързото му кариерно издигане, което съвпадна с промяната му от ожесточен критик на Тръмп в един от най-посветените му защитници. Той е един от многото видни републиканци като американските сенатори Тед Круз и Марко Рубио, чиято промяна от критици към лоялисти подчертава контрола на Тръмп върху партията.

Автор на бестселъра „Провинциална елегия“ (Hillbilly Elegy), Ванс помогна за оформянето на популистките инстинкти на Тръмп в политически дневен ред, който да отдръпне САЩ от доминиращата им роля в световните дела. Като първи представител на поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. – бел. ред.) той е в добра позиция да пренесе движението на Тръмп „Да направим Америка велика отново“ отвъд евентуален втори мандат на Тръмп.

Речта му включваше много от основните принципи на тръмпизма, като обеща да отдаде приоритет на местното промишлено производство пред китайския внос и предупреди съюзниците, че вече няма „да се возят безплатно“ при осигуряването на световен мир.

Ванс се противопостави на военната помощ за Украйна и защити опитите на Тръмп да отмени загубата си на изборите през 2020 г. от Байдън. Той заяви, че правителството трябва да направи повече в помощ на работническата класа, като ограничи вноса, увеличи минималната заплата и се противопостави на корпоративното охолство. Тези позиции, които противоречат на традиционно пробизнес ориентираните позиции на Републиканската партия, следват тясно програмата на Тръмп.

Демократите вече започнаха офанзива срещу Ванс, като изтъкнаха строгите му възгледи против абортите и заявиха, че той ще прокарва крайнодясна програма на поста си.

81-годишният Байдън беше принуден да спре предизборната си кампания в сряда, след като даде положителен резултат за Covid-19. Болестта увеличава проблемите на президента след три бурни седмици, в които той не успя да успокои притеснените демократи, че все още може да победи Тръмп след слабото си представяне на дебата на 27 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 18.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 16 минути
До: khao ... аха , залегнал е усърдно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 24 минути
охааа, наш тошо се вихри на тихия фронт., вместо да учи китайски... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 27 минути
поредният дето ще громи враговете на народа ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 28 минути
сега като вице, рязко ще спре да се противопотавя на военната помощ... хахахаха, класика! Кой държи ВПК в щатите?? ... републиканците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
Алехандро
преди 31 минути
... помагат на Украйна.Това не само съживява общностите около големите производствени предприятия в предимно републикански щати, но създаде толкова много работни места на високо ниво, че някои места се борят да намерят достатъчно квалифицирани работници...Така че, от тази клонка, не очаквайте, колхозници, че ще излезе ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
Алехандро
преди 32 минути
По-голямата част от финансирането на САЩ, свързано с Украйна, не отива директно в Украйна; тя остава в икономиката на САЩ, субсидирайки производството на оръжия в най-малко 31 щата и 71 града. Докато Украйна получава по-голямата част от помощта под формата на стари американски оръжия, изтеглени от резервите на САЩ, американските работници в американски компании правят нови оръжия, за да ги попълнят. Американският ВПК също възстановява запасите на своите съюзници от НАТО, които по подобен начин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още