IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само медицинско състояние би отказало Джо Байдън от надпреварата за Белия дом

Президентът на САЩ за първи път заговори за евентуална вероятност и мотиви да прекрати кандидатурата си

23:14 | 17.07.24 г.
Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Bloomberg LP
Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън за първи път заговори за вероятност да се откаже от президентската надпревара.

В интервю за BET News той посочи, че ще преразгледа решението си да се кандидатира за нов мандат в Белия дом, ако му бъде открит медицински проблем, пише Politico.

„Ако имах някакво медицинско състояние, което се появи. Ако лекарите дойдат при мен и кажат – имате този или онзи проблем“, коментира Байдън в интервюто.

Това е първият път, в който президентът на САЩ отваря вратата към теоретично медицинско състояние, което да го принуди да се откаже от президентската надпревара. В интервю за ABC News седмица след катастрофалния дебат с противника му – кандидатът на републиканците Доналд Тръмп, Байдън настоя, че само „всемогъщият Господ“ може да го принуди да се откаже от участие във вота, припомня медията.

Миналата седмица той изложи различен сценарий, като каза по време на пресконференция, че ще се оттегли само ако помощниците му покажат доказателство, че не може да спечели през ноември.

Байдън засега устоява на засилващите се призиви от страна на демократите да се откаже от кандидатурата си за преизбиране след дебата миналия месец, който повдигна нови въпроси относно възрастта и умствената му острота. Оттогава той многократно се защитаваше, като посочваше мнението на лекарите си, че е годен да заеме президентския пост.

Кевин О’Конър, лекарят на Белия дом, писа през февруари след традиционния годишен медицински преглед на президента, че Джо Байдън е „здрав, активен 81-годишен мъж, който остава в състояние да изпълнява успешно задълженията си“. Физическата оценка е включвала и неврологичен преглед, потвърдиха малко по-късно от Белия дом.

В клип от интервюто за BET, публикуван в сряда, Байдън отново посочва, че лошото му представяне на дебата с Тръмп е нещо еднократно и – както той казва, „сериозна грешка“.

Държавният глава на САЩ също намеква, че първоначално е планирал да изкара само един мандат на поста. Той е променил решението си обаче, след като е видял как страната става все по-поляризирана.

„Честно казано, мисля, че единственото нещо, което възрастта носи, [е] малко мъдрост, и мисля, че демонстрирах, че знам как да правя нещата“, казва той. В заключение той добавя, че „има още какво да се направи“, както и че „аз не съм склонен да се откажа от това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 17.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още