IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ-СДС и „Възраждане“ няма да подкрепят кабинет с мандата на ПП-ДБ

Росен Желязков нарече разговорите „добра платформа за постигане на общи цели и намерения“

18:18 | 17.07.24 г.
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Представители на ГЕРБ-СДС и „Възраждане“ проведоха срещи с „Продължаваме промяната-Демократична България“ във връзка с предложената от тях декларация за законодателни промени срещу корупцията. ПП-ДБ разговаряха с президента Румен Радев на среща в понеделник, на която поискаха отсрочка за връчването на мандата, за да потърсят парламентарна подкрепа за идеите си, преди да пристъпят към предлагане на правителство.

„Ясно заявихме, че няма да участваме в мнозинство, което да подкрепи правителство с втория мандат, но ще подкрепим всички антикорупционни инициативи, ако има сформирано такова мнозинство както с втория, така и с третия мандат, ако вторият бъде неуспешен“, каза Росен Желязков от ГЕРБ-СДС след срещата с ПП-ДБ, цитиран от БТА.

„Вярваме, че тези разговори са добра платформа за постигане на общи цели и намерения, в това число законодателни и възможности за мнозинство, отчитайки политическата тежест на политическите групи в парламента“, посочи Желязков.

На срещата от ГЕРБ-СДС са посочили, че ако декларацията бъде внесена в парламента, за да бъде разглеждана от комисиите и пленарна зала, тя може би ще получи различен редакционен вид от това, което е предложено в момента.

Според него е важно да се разгледа подготвеният от ГЕРБ-СДС Закон за отнемане на незаконно придобито имущество и една от препоръките на Съвета на ЕС, свързани с обществените поръчки и тяхното оптимизиране за честност, прозрачност и по-добро управление на публичните ресурси.

Отказ да подкрепят втория мандат декларира и Цончо Ганев от „Възраждане“. Цончо Ганев заяви, че в срещата не са участвали представители на ПП, а само на „Демократична България“. От ДБ не приемат поставените от „Възраждане“ условия в предложената на свой ред от нас декларация, каза Ганев, цитиран от БТА.  

Вчера от националистическата формация предложиха свой проект на декларация на Народното събрание, в която планират провеждането на пет референдума. „Възраждане“ заявиха, че ще подкрепят декларацията на "Продължаваме промяната-Демократична България", ако ПП-ДБ подкрепят декларацията на „Възраждане“. 

„Изразяваме готовност да се отзовем на покана за преговори след връчване на втория мандат“, каза по-рано днес депутатът Джевдет Чакъров. Той беше съпредседател на ДПС, преди заедно с повече от половината депутати от „Движението за права и свободи“ да бъде изключен от парламентарната група.

„Във връзка с предложената декларация на ПП-ДБ с антикорупционни приоритети и следвайки убеждението си, че България трябва да има стабилно европейско и подобаващо на страна-член на НАТО правителство с ясна програма и приоритети, заявяваме, че безспорно споделяме позицията, че трябва да се намерят действащи решения за борба с корупцията в България“, каза той.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев, който остана в ядрото на парламентарната група, след като заяви подкрепата си към Делян Пеевски, обяви декларацията на ПП-ДБ за „несъстоятелна“.

„Ние дадохме вече изявление. Казахме, че това е "опит да бъде изнасилена Конституцията", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 17.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още