IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Нямам доверие на никого“: Защо хората не гласуват?

При активните хора липсва доверието, а при младите липсва интересът, показват резултатите от проучването на „Галъп“

10:15 | 17.07.24 г. 2
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Липсата на доверие към политиците и партиите е основната причина за отказа от гласуване на последния национален вот на 9 юни, показва изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, направено по поръчка на БНТ. То е проведено между 27 юни и 5 юли сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети.

„Изборите за Народно събрание, проведени на 9 юни, ще бъдат запомнени с няколко „нови“ обстоятелства в българската политика – влизане на нов партиен субект, ДПС като втора политическа сила за пръв път, допълнително фрагментиране на партийната система и други“, посочват от „Галъп“. Друга особеност на шестите поред предсрочни парламентарни избори е рекордно ниската избирателна активност в страната – 34,41% по данни на ЦИК.  

 „Галъп интернешънъл болкан“ задава на анкетираните, които декларират, че не са гласували, отворения въпрос „защо“.

На първо място се подрежда отговорът: „Нямам доверие на политиците, на партиите, на никого“, който са посочили 27% от хората у нас. На второ място са онези, които не могат да дадат отговор защо не са отишли до урните. „Няма за кого да се гласува“ и убеждението, че управляващите мислят и работят само за себе си, са отказали по близо 10% от това да дадат гласа си.

Изследването отчита, че част от отговорите разкриват цялостна апатия към политиката. Хората я разглеждат като нещо странично, далечно, чуждо на живота. Това е видно от аргументите „Не се интересувам от политиката“, „Защото по принцип не гласувам“ и „Няма смисъл“. Политиката, политическото, политическият процес и факторите в него не се познават от част от обществото у нас и не се регистрира желание те да бъдат опознати, отчитат социолозите. Някои от отговорите показват и липса на припозната политическа алтернатива за част от обществото, която не открива свое представителство.

Източник: Галъп интернешънъл Източник: Галъп интернешънъл

Проучването отчита сериозно разочарование и умора в нагласата на по-възрастните поколения и изначална апатия и непознаване на политическото при по-младите. При активните хора липсва доверието, а при младите липсва интересът, показват резултатите от проучването. Хората с високи доходи усещат най-вече липса на избор, а хората с ниски – липса на доверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 17.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 час
такива проучвания и агенции като Галъп също допринасят за всеобщата апатия... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 3 часа
Гласуваш за някакви, а те се изпоразпаднат в парламента и се присламчват към други. После мрънкат, че им нямали доверие. Несериозна работа, че после и закони приемат. Да ги назначават директно от американското посoлоство и да не хабим пари за избори. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още