IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившите опоненти на Тръмп Ники Хейли и Рон Десантис го подкрепиха в израз на единство

Не е нужно да сте съгласни на 100% с Тръмп, за да гласувате за него, заяви бившата постоянна представителка на САЩ в ООН

08:52 | 17.07.24 г.
Бившата постоянна представителка на САЩ в ООН Ники Хейли говори на националния конгрес на Републиканската партия в Милуоки. Снимка: EPA/БГНЕС
Бившата постоянна представителка на САЩ в ООН Ники Хейли говори на националния конгрес на Републиканската партия в Милуоки. Снимка: EPA/БГНЕС

Бившите основни съперници на Доналд Тръмп за номинация на Републиканската партия за президентските избори Ники Хейли и Рон Десантис изразиха категорична подкрепа за кандидатурата му на националното събрание на партията във вторник в проява на единство три дни след като Тръмп оцеля при опит за убийство, предава Ройтерс.

Хейли, която определи Тръмп като неизбираем и негоден за поста по време на предизборната си кампания, призова въпреки това поддръжниците си да гласуват за него вместо за президента от Демократическата партия Джо Байдън „в името на нашата нация“.

„Не е нужно да сте съгласни с Тръмп на 100%, за да гласувате за него“, заяви бившата постоянна представителка в ООН и губернатор на Южна Каролина, след като излезе на сцената под смесица от овации и освирквания. „Вземете мен за пример“, допълни тя.

Десантис, консервативният губернатор на Флорида, чиято кампания забуксува по-рано тази година, беше приет топло от множеството, тъй като атакува Байдън, че е твърде стар за президентския пост.

Тръмп се усмихваше и аплодираше от ложата си в залата, където седна заедно с Джей Ди Ванс, обявен в понеделник за кандидата му за вицепрезидент и също бивш ожесточен негов критик, превърнал се по-късно в ревностен поддръжник.

Проявата на хармония трябваше да контрастира с Демократическата партия, която от седмици е обхваната от вътрешнопартийно напрежение за това дали 81-годишният Байдън трябва да се откаже от стремежа си към преизбиране след колебливото си представяне на дебата срещу Тръмп на 27 юни, което предизвика съмнения за възрастта и остротата на ума му.

Много от изказванията в Милуоки, съсредоточени около правото и реда, бяха пропити с антиимигрантската реторика на Тръмп. Говорителите гневно критикуваха политиките на Байдън по южната граница и заявиха, че те излагат страната на риск в областта на сигурността.

Кари Лейк и Бърни Морено, които ще се борят за избиране в Сената от Аризона и Охайо, и американските сенатори Тед Круз от Тексас и Том Котън от Арканзас нарекоха притока на мигранти „нашествие“.

Макар че преминаванията на границата достигнаха рекордни върхове по време на мандата на Байдън, арестите намаляха значително през юни, след като президентът въведе широка забрана на убежището.

Тръмп обещава да ограничи нелегалната имиграция и да положи най-голямото усилие за депортиране в историята на САЩ, включително с използването на федералната армия, ако се наложи.

Тръмп влезе в залата около 20 ч. местно време под бурни аплодисменти, както в понеделник при първата му публична поява, откакто стрелец се опита да го убие в събота на предизборен митинг в Пенсилвания. Той беше по-разпален, отколкото предишната вечер, когато изглеждаше разчувстван и по-обран от обичайното. Дебелата превръзка на ухото му е напомняне, че оцеля на косъм при опита за убийство.

Някои от ожесточените нападки противоречаха на посланието за национално единство, което Тръмп обеща да отправи тази седмица след стрелбата.

Но Лара Тръмп, бивша снаха на президента и един от председателите на Републиканския национален конгрес, закри вечерта с промяна на тона, като заяви, че американците трябва да помнят, че „има повече неща, които ни обединяват, отколкото ни разделят“.

Но след стрелбата избирателите се опасяват, че дълбоко поляризираното състояние на нацията преди изборите на 5 ноември само се е задълбочило.

Ройтерс и Ipsos публикуваха допитване във вторник, според което 80% от избирателите, включително сходен дял при републиканците и при демократите, са съгласни, че „страната излиза извън контрол“ след стрелбата.

Властите все още се опитват да разберат мотива на стрелеца. 20-годишният мъж беше убит на място от агенти на Сикрет сървис.

39-годишният Ванс трябва да произнесе основната реч в сряда. Неговото присъствие в кандидат-президентската двойка вероятно ще вдъхне енергия на основните републикански избиратели, но не е ясно дали той може да се хареса на по-умерените гласоподаватели, включително на независимите.

Допитване на Ройтерс и Ipsos установи, че 29% от американските избиратели, включително 52% от републиканците, имат благоприятно мнение за Ванс. За сравнение, 42% от регистрираните избиратели и 81% от демократите гледат положително на вицепрезидента на Байдън Камала Харис.

Допитване сред 992 регистрирани избиратели, проведено в понеделник и вторник, установи, че Тръмп води пред Байдън с 43% на 41%.

В първата си предизборна реч след опита за убийство Байдън заяви пред чернокожи избиратели в Лас Вегас, че е напълно отдаден на кампанията си за преизбиране и отново отхвърли призивите на някои демократи да се оттегли.

Президентът изрази задоволство, че Тръмп не е пострадал сериозно, но критикува политиките му, докато беше президент. Байдън осъди нападението и призова за по-сдържана реторика.

Четиридневното събрание на републиканците ще достигне кулминацията си с обръщението на Тръмп в четвъртък, когато той официално ще приеме номинацията на партията си да се изправи срещу Байдън в повторение на двубоя от 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 17.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още