IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпределени са председателските места в постоянните комисии в парламента

Представители на ГЕРБ ще ръководят седем комисии, докато „ПП-ДБ“ и „Възраждане“ си разпределиха по пет председателски места

19:16 | 16.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парламентарно представените политически формации си разпределиха председателските места в постоянните комисии, съобщава БНР, цитирайки източници, запознати с темата.

Най-много – седем, получава ГЕРБ-СДС. Техни представители ще ръководят комисиите по правни и конституционни въпроси, енергетика, отбрана, по външна политика, по вътрешна сигурност и обществен ред, социалната и антикорупционната.

„Продължаваме промяната“-„Демократична България“ (ПП-ДБ) ще има пет председателски места – в комисиите по регионална политика, здравеопазване, вероизповедания, електронно управление и комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

С пет председатели ще разполага и партия "Възраждане". Нейни депутати ще ръководят комисиите по култура, туризъм, за българите в чужбина, по младежки дейности и спорт и новосформираната комисия по демографска политика, децата и семейството.

На ДПС е дадено ръководството на три комисии – бюджетна, транспортна и по околната среда и водите.

БСП и „Има такъв народ“ (ИТН) получават председателството на две комисии – БСП – земеделие и икономика, ИТН – образование и за прякото участие на гражданите.

25-ата комисия - за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения, е единствената, която се формира на паритетен принцип, а председателят е ротационен.

Окончателното решение ще бъде взето с гласуване в пленарна зала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 16.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още