IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп се появи с превръзка на ухото на националното събрание на републиканците

Бившият президент трябва да приеме официално номинацията на партията си за президентските избори в четвъртък

08:30 | 16.07.24 г.
Доналд Тръмп на националния конгрес на Републиканската партия. Снимка: EPA/БГНЕС
Доналд Тръмп на националния конгрес на Републиканската партия. Снимка: EPA/БГНЕС

Доналд Тръмп влезе триумфално през първата вечер от националния конгрес на Републиканската партия в понеделник, като беше посрещнат с бурни аплодисменти от привържениците на партията два дни след като куршум одраска дясното му ухо, предава Ройтерс.

Тръмп влезе във Fiserv Forum в центъра на Милуоки с дебела превръзка на ухото, докато множеството скандираше „Борете се! Борете се! Борете се!“ и стискаше юмруци по подобие на реакцията му в миговете след раняването му.

Бившият президент пророни думата „Благодаря“ и седна в ложа с някои от децата си и със сенатор Джей Ди Ванс, когото избра за свой вицепрезидент по-рано през деня.

Тръмп трябва да приеме официално номинацията на партията в изказване в най-гледаното телевизионно време в четвъртък и ще се изправи срещу президента от Демократическата партия Джо Байдън на изборите на 5 ноември.

Четиридневният конгрес започна по-малко от 48 часа след като въоръжен мъж откри огън срещу Тръмп на митинг в Бътлър, щата Пенсилвания, като уби един поддръжник. Стрелецът беше застрелян и мотивите му остават неясни.

По време на заседанието в понеделник партията даде възможност на шестима обикновени американци да говорят и те разказаха за последиците от инфлацията върху семействата с по-ниски и средни доходи, а ръководителите на Републиканската партия нападнаха администрацията на Байдън, че нехае за нуждите на хората.

Сенатор Тим Скот, който за кратко се конкурира с Тръмп за номинацията, заяви, че божествена намеса е пощадила живота на бившия президент. „Нашият Бог все още спасява. Той все още наказва и все още освобождава. Защото в събота дяволът дойде в Пенсилвания, носейки пушка, но американският лъв отново се изправи и изрева!“, заяви той.

39-годишният Ванс беше ожесточен критик на Тръмп през 2016 г., но оттогава се превърна в един от най-ревностните защитници на бившия президент, като подкрепи неверните му твърдения, че изборите през 2020 г. са били помрачени от повсеместна измама.

Бившият президент Доналд Тръмп (вляво) и номинираният за вицепрезидент Джей Ди Ванс (вдясно) в първия ден от националния конгрес на Републиканската партия в Милуоки. Снимка: EPA/БГНЕС Бившият президент Доналд Тръмп (вляво) и номинираният за вицепрезидент Джей Ди Ванс (вдясно) в първия ден от националния конгрес на Републиканската партия в Милуоки. Снимка: EPA/БГНЕС

Ванс е много популярен сред основните поддръжници на Тръмп, но остава да се види дали може да разшири подкрепата за кандидат-президентската двойка. Агресивният подход на Тръмп към политиката и консервативните му изказвания по въпроси като абортите може да отблъснат умерени избиратели.

Скоро след съобщението следобед Ванс се появи на сцената на конгреса със съпругата си Уша, като се здрависа и прегърна с делегати, които наобиколиха кандидат-президентската двойка. Той трябва да говори пред конгреса в сряда.

Байдън заяви пред репортери в Джойнт Бейз Андрюс в Мериленд, че Ванс е „клонинг на Тръмп по проблемите“, а други демократи критикуваха твърдения в миналото на Ванс за репродуктивните права.

В интервю за Fox News в понеделник Ванс заяви, че подкрепя позицията на Тръмп, че всеки щат трябва да реши за себе си дали да разреши абортите.

Обществени допитвания показват, че разликата между 78-годишния Тръмп и 81-годишния Байдън е малка, но Тръмп води в редица колебаещи се щати, които вероятно ще решат изборите. Тръмп не се е ангажирал, че ще приеме резултатите от изборите, ако загуби.

След стрелбата той заяви, че ревизира речта си за приемане на номинацията, за да подчертае националното единство вместо да изтъкне различията си с Байдън.

„Речта ще бъде много различна, много различна, отколкото преди два дни“, каза Тръмп пред Washington Examiner.

Денят започна с още една съдебна победа на Тръмп, след като районен съдия Айлийн Кенън отхвърли федералните обвинения срещу него, че е задържал класифицирани документи след напускането си на Белия дом.

Опитът за убийство на Тръмп веднага промени динамиката на предизборната кампания, която беше съсредоточена върху това дали Байдън трябва да се оттегли заради опасения за възрастта и остротата на ума му след колебливо представяне на дебата на 27 юни.

Близо 20 колеги на Байдън от Демократическата партия в Конгреса го призоваха да прекрати стремежа си за преизбиране и да позволи на партията да избере друг кандидат-президент.

Вниманието тази седмица ще бъде тясно насочено към Тръмп.

След като затвърди контрола си над партията, той може да използва възможността да отправи послание за обединение и да очертае мрачна картина за страна, обсадена от корумпиран ляв елит, както правеше понякога в предизборната кампания.

Тръмп често използваше насилствена реторика в речите си от предизборната кампания, като наричаше предполагаемите си врагове „паплач“ и „фашисти“.

Байдън определи Тръмп като заплаха за демокрацията в САЩ и според някои републиканци тези коментари са спомогнали за създаване на атмосфера, която предизвика стрелбата, въпреки че властите все още не са установили мотива за опита за убийство.

След стрелбата в събота Байдън се опита да понижи температурата след месеци на разгорещена политическа реторика. „В Америка няма място за подобно насилие“, каза той в обръщение от Белия дом в неделя.

В интервю за NBC News в понеделник президентът заяви, че е допуснал „грешка“, когато е заявил пред дарители миналата седмица, че е „време Тръмп да бъде поставен в центъра на мишената“, но отбеляза, че Тръмп често е използвал подстрекателски думи.

Байдън нареди независим преглед на това как стрелецът е могъл да се доближи толкова до убийство на Тръмп. Представители на Конгреса също се готвят да разпитат ръководителката на Тайните служби, която отговаря за защитата на бившия президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 16.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още