IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп избра сенатора от Охайо Джей Ди Ванс за свой вицепрезидент

Вече официално номиниран за кандидат за Белия дом, бившият американски президент обяви избора на 39-годишния Ванс в социалната си мрежа Truth Social

22:24 | 15.07.24 г.
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Доналд Тръмп избра сенатора от Охайо Джей Ди Ванс за свой вицепрезидент, с което сложи край на месеците спекулации относно избора на предполагаемия републикански кандидат, който да му помогне да се пребори с президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис, съобщи CNBC.

"След дълъг размисъл, както и като взех предвид огромните таланти на много други хора, реших, че човекът, който е най-подходящ да заеме поста вицепрезидент на Съединените щати, е сенатор Джей Ди Ванс от великия щат Охайо", заяви Тръмп в социалната си мрежа Truth Social.

Републиканската партия официално номинира бившия президент да се кандидатира отново за Белия дом в началото на националния конгрес на партията в Милуоки, предаде Ройтерс.

"Като вицепрезидент Джей Ди ще продължи да се бори за нашата конституция, да подкрепя нашите войски и ще направи всичко възможно, за да ми помогне да направя АМЕРИКА ВЕЛИКА ОТНОВО", написа Тръмп в мрежата.

В четвъртък Тръмп ще приеме официално номинацията на партията в обръщение в най-гледаното време и ще се изправи срещу президента демократ Джо Байдън на изборите на 5 ноември.

На другите двама основни претенденти от Републиканската партия - сенатор Марко Рубио от Флорида и губернатора на Северна Дакота Дъг Бъргъм, по-рано е било съобщено, че няма да бъдат избрани за вицепрезидент на Тръмп, съобщи NBC News.

Изборът дава внезапен, огромен тласък на кариерата на 39-годишния Ванс, който влезе в Сената като политически новак преди по-малко от две години. Ванс придоби известност през 2016 г. с бестселъра си "Hillbilly Elegy", в който разказва за израстването си в провинцията в Охайо и разсъждава върху културата и политиката на Апалачите.

Макар и да имаше критики, книгата бързо спечели на Ванс репутацията на проницателен политически анализатор, който въпреки образованието си в университет от Бръшляновата лига има уникален усет за това как бялата работническа класа гледа на останалата част от страната.

Преди да влезе в политиката, Ванс беше яростен критик на Тръмп, като го заклеймяваше като "пълен измамник" и дори сравняваше него и политическото му движение MAGA (от Make America Great Again) с вреден наркотик.

"Обещанията на Тръмп са иглата в колективната вена на Америка", написа Ванс в The Atlantic, преди Тръмп да спечели изборите през 2016 г. Но като политик Ванс се превърна в един от най-лоялните и крайни поддръжници както на Тръмп, така и на неговата националистическа, популистка политика.

Ванс и други претенденти за вицепрезидентския пост се появиха пред сградата на съда по време на делото срещу Тръмп в Ню Йорк, за да осъдят преследването му. По-късно Ванс заяви, че процесът е "намеса в изборите" и че "основната му цел" е "психологическо мъчение" срещу Тръмп. Съдебните заседатели по делото осъдиха бившия президент по 34 обвинения за фалшифициране на бизнес документи, като се очаква той да бъде осъден на 18 септември.

Рубио също беше критик на Тръмп, докато се състезаваше срещу него на първичните избори за президент на Републиканската партия през 2016 г. Бъргъм беше съперник на Тръмп на сегашните първични избори за президент, но до голяма степен избягваше да го критикува директно. И тримата мъже станаха гласовити поддръжници на Тръмп с разгарянето на надпреварата за вицепрезидент.

Джей Ди Ванс (в средата) по време на делото срещу Доналд Тръмп пред сградата на съда в Манхатън. Снимка: Марк Питърсън/New York Magazine/Bloomberg Джей Ди Ванс (в средата) по време на делото срещу Доналд Тръмп пред сградата на съда в Манхатън. Снимка: Марк Питърсън/New York Magazine/Bloomberg

Обявяването на вицепрезидента идва в разгара на поредица от новини за Тръмп, включително опит за покушение срещу него по време на предизборен митинг в Пенсилвания през уикенда. Нападението, при което загина един от участниците в митинга, а Тръмп беше леко ранен, предизвика шокова вълна в цялата страна и предизвика осъждане на насилието от всички политически сили.

В обръщението си от Овалния кабинет след стрелбата по Тръмп президента Джо Байдън призова американците да понижат температурата на политическата реторика и да потвърдят демократичните норми на гражданско несъгласие и благоприличие.

Междувременно днес федералният съдия Ейлийн Кенън прекрати наказателното дело за неправилно боравене със секретни документи срещу Доналд Тръмп. Решението на Кенън, която беше назначена в щата Флорида от Тръмп, се основава на съмнения в законността на назначението на специалния прокурор по случая Джак Смит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 16.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още