IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делото срещу Тръмп за неправилно боравене със секретни документи е прекратено

Решението на съдия Ейлийн Кенън, която беше назначена в щата Флорида от Тръмп, се основава на съмнения в законността на назначението на специалния прокурор по случая

21:34 | 15.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Американски федерален съдия прекрати днес наказателното дело за неправилно боравене със секретни документи срещу бившия президент Доналд Тръмп, предадоха Ройтерс и AP.

Това е още една значима съдебна победа за кандидат-президента на Републиканската партия, който се стреми да се върне в Белия дом, след като на 1 юли Върховният съд на САЩ се произнесе в полза на имунитета му срещу процеси, отбелязва Ройтерс.

Решението на съдия Ейлийн Кенън, която беше назначена в щата Флорида от Тръмп, се основава на съмнения в законността на назначението на специалния прокурор по случая Джак Смит, посочва AP. Адвокатите на бившия американски президент твърдят, че Смит е незаконно назначен и канцеларията му е неправомерно финансирана от американското Министерство на правосъдието. 

Според защитата той не е имал правомощия да заведе това дело срещу Тръмп, пояснява Ройтерс. Федералната съдийка Кенън уважи искането на защитата делото да бъде прекратено.

Прокуратурата най-вероятно ще обжалва решението на съдия Кенън. В други случаи съдилища в САЩ многократно са признавали правото на Министерството на правосъдието да назначава специални прокурори за разследване на случаи в сферата на политическата поверителност.

Сегашното решение на Кенън обаче поставя под съмнение разследването, което представлява сериозна опасност за предизборната кампания на Тръмп, отбелязва Ройтерс. В същото време Смит е и прокурор по делото срещу претендента на Републиканската партия за опита му да отмени резултатите от изборите през 2020 г. Това дело обаче досега не е оспорено от адвокатите на Тръмп.

По прекратеното днес дело на Тръмп бяха повдигнати 40 федерални обвинения за държане на поверителни документи за националната сигурност в имението му Мар-а-Лаго във Флорида, след като напуска поста през 2021 г., и за възпрепятстване на усилията на правителството на САЩ да си ги върне.

Адвокатите на Тръмп оспориха правното основание за решението на главния прокурор и правосъден министър на САЩ Мерик Гарланд от 2022 г. да назначи Смит за специален прокурор по дела срещу Тръмп. Защитата твърди, че назначението нарушава Конституцията на САЩ, защото щатът му не е открит от Конгреса на САЩ вследствие на одобрение от страна на Сената (горната камара).

Юристите от канцеларията на Смит оспориха твърденията на защитата с аргумента, че има отдавна установена практика да се използват специални прокурори за политически деликатни разследвания, посочва Ройтерс и обръща внимание на факта, че това е поредното решение на съдия Кенън в полза на Тръмп.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 15.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още