IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисари няма да присъстват на неформални министерски срещи в Будапеща

Институцията иска да изпрати съобщение до Унгария, че безхаберното използване на председателството на ЕС е неприемливо

21:44 | 15.07.24 г.
Премиерът на Унгария Виктор Орбан. Снимка: BloombergLP
Премиерът на Унгария Виктор Орбан. Снимка: BloombergLP

Европейската комисия (ЕК) е поискала от еврокомисарите да не присъстват на неофициалните срещи на министри по време на унгарското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС), съобщава Politico, като се позовава на трима служители на ЕС, пожелали анонимност.

Ерик Мамер, главният говорител на ЕК, е потвърдил пред изданието решението да се изпращат само висши държавни служители на срещите в Унгария.

Комисията планира да изпраща обикновени служители на неформалните срещи на ниво министри. Така институцията се надява да изпрати съобщение до Будапеща, че безхаберното използване на председателството на ЕС е неприемливо, добавя един от източниците на медията.

Унгария встъпи в ротационното председателство на ЕС след Белгия от 1 юли. Оттогава премиерът Виктор Орбан предприе самопровъзгласени „мисии за мир“ в Киев, Москва, Пекин и Вашингтон и твърди, без разрешение, че представлява блока.

Правната служба на Съвета на ЕС коментира пред постоянните представители на страните членки в Брюксел, че това нарушава договорите на ЕС. Лидерите на ЕС се възмушават от измамното председателство на Унгария, но не могат да направят много по въпроса отвъд публичното осъждане на действията на Будапеща.

Един от отговорите им е да изпращат по-нискостоящи държавни служители вместо министри на неформалните министерски срещи, които Унгария организира в Будапеща. Например министрите на външните работи на блока вероятно ще пренебрегнат Унгария, като организират своя собствена среща на върха по въпросите на външните работи през август, вместо да пътуват до Будапеща за събитие на Орбан.

Върховният представител по въпросите на външната политика на ЕС Жозеп Борел ще организира официална среща на министрите на външните работи на общността по същото време, в което Орбан организира неформалната среща на Съвета по външни въпроси – 28-29 август.

Ако действително Борел свика формално заседание, то министрите на общността ще са длъжни да присъстват на него и да бойкотират събитието в Будапеща. Това би било и много ясен сигнал, че Унгария не представлява ЕС и не говори от името на общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 15.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още