IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на жените в Европейския парламент намалява за първи път от 45 години

Само групата на Зелените/ЕСА ще постигне паритет с 50,9% жени евродепутати в своите редици

22:40 | 12.07.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Делът на жените в Европейския парламент (ЕП) е намалял за първи път от 45 години, докато средната възраст леко се е повишила, съобщава Euronews.

720-те новоизбрани членове на европейския орган ще се отправят към Страсбург следващата седмица за първата пленарна сесия на 10-ия ЕП.

Данните от EUMatrix показват, че жените ще представляват 38,75% от общия брой евродепутати.

„Всъщност това е първият път от провеждането на избори за Европейски парламент през 1979 г., при който делът на жените е намалял в сравнение с предишния мандат“, коментира Дору Франтеску, основател и главен изпълнителен директор на платформата за социално-политически изследвания. „Не е голям спад, само 1%. Но все пак за първи път не се наблюдава възходяща тенденция към паритет“, добавя той.

Само групата на Зелените/Европейски свободен алианс (ЕСА) ще има паритет с 50,9% жени евродепутати в своите редици. Следват групата на Европейската обединена левица и Renew с около 45%, докато малко над една пета (21,7%) от членовете на групата на Европейските консерватори и реформатори (ECR) ще бъдат жени, като това е най-ниският дял сред всички групи в ЕП.

По-ниският дял на жените, според Франтеску, може да се обясни с резултатите от изборите, при които Зелените/ЕЦА, Renew и Прогресивният алианс на социалистите и демократите (S&D) загубиха места. Само групата на Левицата увеличава броя на евродепутатите от лявото крило на полукръга.

Междувременно дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) и ECR спечелиха места, както и крайнодесните евроскептични сили, които сега формират две групи: „Патриоти за Европа“ и „Европа на суверенните нации“.

"Традиционно има по-голямо представителство на жените в центристките и левите групи. Следователно това е предимно социологически феномен, няма нищо общо с възможността за участие на жените в политиката", посочва Франтеску.

Нетрадиционните партии привличат по-млади евродепутати

Средната възраст в ЕП се е повишила много леко от 49,5 години на 50 години, установява EUMatrix, като около една пета от евродепутатите са под 40 години, а друга една пета са над 60 години.

Най-младият евродепутат е 23-годишната австрийска екоактивистка Лена Шилинг, а най-възрастният е 76-годишният Леолука Орландо, бивш кмет на Палермо, като и двамата са от групата на Зелените/ЕСА.

ЕНП отчита най-нисък дял на евродепутати под 40 години (11,17%), докато новосформираната крайнодясна „Европа на суверенните нации“ и Зелените/ЕСА регистрират най-висок дял, съответно 32,14% и 41,51%.

"Като цяло младите хора, които искат да се включат в политиката, трябва да намерят най-бързия път към върха. И най-бързият път не е през традиционните партии, защото все още има много важни личности, които играят водеща роля там", коментира Франтеску.

Повечето евродепутати са от неправителствени партии

Друга интересна статистика при новия парламент е, че близо две трети (61,5%) от евродепутатите са от неправителствени партии.

Това може да повлияе на отношенията между институциите, смята Франтеску, тъй като „тези евродепутати нямат интерес да подкрепят това, което тяхното правителство защитава на ниво Европейски съвет“. „Затова те често се държат опозиционно спрямо Съвета и Комисията, особено защото не техните партии избират комисарите. В случая с Европейската комисия те се интересуват повече от критика, от мониторинг“, добавя той.

Две от най-засегнатите страни членки на ЕС в това отношение са Франция и Германия.

"Осемдесет и пет процента от френските депутати в Европейския парламент не принадлежат към партията на сегашното правителство в Париж, на президента Еманюел Макрон. Това означава, че мнозинството от евродепутатите ще критикуват всичко, което Макрон прави в Европейския съвет", посочва Франтеску. „В Германия партиите на власт също се представиха много, много зле, тъй като мнозинството от депутатите идват от Християндемократическия съюз (ХДС) и „Алтернатива за Германия“. Само в някои държави, като Италия, Полша и Гърция, правителствените партии успяха да спечелят изборите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 12.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
aldy
преди 2 дни
Важно е педковците да имат осигурен дял в управлението на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 14
zelka007
преди 3 дни
До: cyclop ... ти добре , че си бял мъж , та имаш работа , щото ако беше според умения и опит ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
cyclop
преди 3 дни
помните ли когато назначаваха според умения и опит, а не по цвят и пол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още