IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът ще връчи втория мандат следващата седмица

Държавният глава призова ПП-ДБ ясно да заяви дали ще остане зад своите декларации, че ще бъде опозиция в Народното събрание, или ще потърси подкрепа за съставяне на правителство

09:30 | 12.07.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев обяви, че ще връчи втория мандат за съставяне на правителство следващата седмица, като призова за връщане на здравия разум в Народното събрание.

"Парламентът може да излъчи устойчиво мнозинство само ако партиите са в състояние да се идентифицират и да се обединят около националните интереси, в противен случай политическата криза ще ескалира. Отчитам динамиката в парламентарната математика през последните дни и необходимостта от време и от диалог, но и очаквам новата втора по численост парламентарна група на ПП-ДБ ясно да заяви дали ще остане зад своите декларации, че ще бъде опозиция в 50-ото Народно събрание, или ще потърси подкрепа за съставяне на правителство", допълни Радев, цитиран от БНТ.

По думите му това е и причината да не бърза с връчването на втория мандат.

На въпрос как оценява случващото се в ДПС, Радев коментира, че това влияе на политическата обстановка.

"Аз в кухнята на политическите партии не се меся и всяка политическа сила трябва да има свободата сама да решава своите вътрешни въпроси. Има съответни институции и органи да проверяват всички тези сигнали", каза още държавният глава.

От четвъртък ДПС престана да бъде втора политическа сила в НС, след като групата изключи от състава си общо 17 народни представители, сред които и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров. Това се случи, след като миналата седмица почетният председател на партията Ахмед Доган призова съпартийците си да гласуват против проектокабинета с премиер Росен Желязков, излъчен от ГЕРБ-СДС, а съпредседателят на партията Делян Пеевски настоя депутатите на ДПС да гласуват „за“.

След напускането на още един депутат (Ибраим Зайденов) на парламентарната група тази сутрин, депутатите от ДПС вече са 24, което ги поставя на четвърто място в парламента. Досегашните трети и четвърти ПП-ДБ и „Възраждане“ имат съответно 39 и 38 народни представители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 12.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още