IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как новото британско правителство може да увеличи инвестициите?

Без устойчив ръст на капиталовите разходи по-високият растеж ще бъде непостижим

20:30 | 16.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В първата си голяма реч като министър на финансите на Великобритания Рейчъл Рийвс подчерта упорития фокус на новото правителство върху постигането на дългосрочен икономически растеж, обявявайки го за „национална мисия“. При ниска производителност в продължение на повече от десетилетие обещанията за стимулиране на растежа обаче са много по-малко важни от плана за постигането му. Стратегията за растеж на лейбъристите все още е в зародиш, въпреки че манифестът на партията и ранните ѝ съобщения очертават плана. Един съществен елемент е отключването на инвестициите. Без устойчиво увеличение както на публичните, така и на частните капиталови разходи, „националната мисия“ на лейбъристите ще си остане само на хартия, пише Financial Times в редакционен коментар.

Обединеното кралство е в дъното на годишното подреждане в Г-7 по общи инвестиции през 24 от последните 30 години. Необходими са инвестиции за обновяване на пътищата, железопътната и енергийната инфраструктура и стимулиране на иновациите. Това повишава растежа на производителността и заплатите. Инвестиционният проблем на Великобритания е многостранен и само един лост не може да го разреши. Но следните три катализатора ще дадат на лейбъристите голям шанс за успех: стабилизиране на средата откъм политики, създаване на инвестиционни възможности и мобилизиране на пари.

До известна степен правителството вече изпълнява първото. „Стабилността“ имаше централно място в посланията на кампанията, а мнозинство, което доведе на власт лейбъристите, също прави Великобритания да изглежда по-привлекателна за инвеститорите, докато политическата несигурност продължава в сравнимите страни. Бързите назначения и ранното обявяване на политики дават увереност на инвеститорите.

Много инвеститори обаче все още се нуждаят от яснота по други аспекти от дневния ред на Лейбъристката партия преди да направят своите залози. Единият е как партията планира да подобри отношенията с ЕС. Вторият е как новите органи - включително Службата за регулаторни иновации, която има за цел да ускори регулаторните решения - ще работят на практика. Инвеститорите търсят и гаранции относно плановете на правителството за данък върху капиталовите печалби, който някои се опасяват, че то ще повиши.

Наред със стабилността Великобритания трябва да отвори възможностите за инвестиции. Правителството имаше обещаващо начало. Рийвс очерта усилията за преразглеждане на нефукционалната система за планиране на страната. Това включва похвални планове за повишаване значението на икономическите ползи при оценката на плановете за развитие, предоставяне на подкрепа за повече служители по планирането и преглед на рамката на Националната политика за планиране. Ако това помогне за опростяване на системата, това ще премахне значителна бариера пред междуотрасловите инвестиции. Друго препятствие е недостигът на умения, което изисква правителството да създаде по-гъвкава система за обучение.

И накрая, за съществено ускоряване на инвестициите, правителството трябва да се справи по-добре с насочването на финансовите ресурси. Рийвс използва речта си, за да предупреди за тежкото състояние на публичните финанси, което само засилва значението на използването на частни източници за финансиране на инвестиции.

Националният фонд за благосъстояние в размер на 7,3 млрд. паунда, който ще осигури крайъгълно финансиране за подкрепа на инвестициите в частния сектор, е окуражаващ. Наскоро работната група на фонда предложи разширяване на инвестициите към „повече сектори“, отвъд първоначалния фокус върху декарбонизацията, и за укрепване на оперативната независимост от правителството. При условие, че не води до нефокусирани инвестиции с малък мащаб, това звучи разумно. Правителството трябва едновременно да положи усилия за освобождаване на огромните пенсионни спестявания на страната за капиталови инвестиции. Друг източник на финансиране са чуждестранните инвестиции. Тук индивидуалният подход може да помогне на бъдещите инвеститори да се ориентират сред регулациите и да повиши привлекателността на страната.

За да преобърне десетилетията на недостатъчно инвестиране, правителството ще трябва да се активизира на много фронтове. То стартира сравнително добре. Но ако трябва да финансира подобряването на обществените услуги от икономическия растеж, изпълнението на всички аспекти на инвестиционната програма ще бъде от решаващо значение, завършва британското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 16.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още