IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доган поиска оставката на Пеевски и на още петима ръководители на ДПС

Няма да се откажа и няма да предам хората, които ми дадоха доверието си, отговори Пеевски във Facebook

21:36 | 10.07.24 г. 6
Снимка: Милен Стаматов, БГНЕС
Снимка: Милен Стаматов, БГНЕС

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган призовава за оставките от поеманите длъжности на Делян Пеевски - председател на ДПС,  Халил Летифов - заместник-председател на ДПС и член на Централното оперативно бюро (ЦОБ), Станислав Анастасов - заместник-председател на ДПС и член на ЦОБ, Хамид Хамид - заместник-председател на ПГ на ДПС и член на ЦОБ, Ертен Анисова - заместник-председател на ПГ на ДПС, Радослав Ревански - член на ЦОБ.

Нека колективните органи да решат дали да останат членове на ДПС или не. Няма друг начин за елиминиране на всяко арогантно отношение в нашите структури, се посочва в призива на Доган към всички депесари.

Доган пише, че партията преживява сериозна криза в организационния си живот. 

Тази криза е породена от системно неспазване на Устава на ДПС, от грубото погазване на решенията на последната Национална конференция на ДПС през февруари, както и от бруталното отношение към членовете на централните ръководни органи, към депутатите на ДПС, към областните и общински структури на партията, пише почетният председател. 

"Никога, от създаването си преди повече от 34 години, Движението не е използвало мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби. Умишлено се създава страхова психоза за живота, работата и имуществото на хората. И за голяма моя изненада се твърди, че всичко, което се прави е било с мое съгласие!? Абсурд!", посочва Ахмед Доган.

При такава ситуация няма основание за разбирателство с когото и да било. Народното творчество има формула за подобни случаи в живота: „Късно е, либе, за китка“, допълва той. 

Фактически погледнато, в ДПС има опит за вътрешнопартиен преврат, за да се използва партийната власт за лични и групови интереси, и най-вече да се промени политическият профил на партията. Този процес на нелегитимна подмяна на ДПС категорично трябва да бъде спрян, заявява още  Ахмед Доган. 

"Никой не може да открадне или да присвои ДПС. Организацията ни не е еднолично търговско дружество. И затова не е възможно да бъде собственост на никого", посочва той. 

Цивилизационният избор на България е либералната демокрация с евроатлантическа насоченост. ДПС има съществен дял за постигането на тази стратегическа цел на държавата, отбелязва още Доган.  Той добавя, че освен това ДПС е важен геополитически фактор на Балканите. Затова всеки сериозен трус в редиците на Движението има широк обществен отзвук и международна реакция на политическа тревожност за стабилността и сигурността на Югоизточна Европа, посочва почетният председател на ДПС. 

"Благодаря за подкрепата на всички: от ветераните и депутатите до партийните структури, общинските кметове и младежките организации. Специално благодаря за подкрепата на лидерите на европейските либерали и на нашите съмишленици и избиратели от Република Турция. Това обстоятелство за сетен път ме убеждава, че не съм загубил близо 40 години от живота си напразно…", пише още почетният председател на ДПС.

"Голямата ми молба към вас е да се освободите от страха. Ние живеем в свободен демократичен свят. Защитете го!", пише още почетният председател на ДПС и завършва призива си с "Винаги ваш, Ахмед Доган".

Минути след като призивът на Доган беше разпространен в медиите, председателят на ДПС Делян Пеевски реагира с позиция, публикувана на Facebook страницата на движението. 

"Няма да се откажа и няма да предам хората, които ми дадоха доверието си! Не съм предател! Никой не може да спре Новото начало!", написа той.

Така поднесено нещо, изпратено от група фракционери, буди основателно съмнения за своята автентичност. Но! Дори и да е така, какво се случва?Реминисценции от отминали времена, в които “отгоре” с един телефон или един факс са заличавани групи хора, структури и персони, продължава Пеевски.

"Това ли е апотеоза на борбата за демокрация, права и законност или авторитарен похват, несъвместим с правовата държава. За съжаление, точно това се превръща в жив пример, на който Европа и демократичният свят ще погледнат най-меко казано с недоумение.Оценките, които са дадени, са несъстоятелни, а настояването за оставки - лишено от каквато и да е форма на изпълнение на Устава на ДПС, за който толкова много се говори тези дни", пише Пеевски.

И какво!? До какво ще доведе това искане?! В апогея на ДПС, която изведохме до втора политическа сила и рекордните за всички 34 години брой депутати, чия е волята, която иска да прекърши този успех !?, пита той.

И кой ще понесе отговорността пред тези, които ни гласуваха това доверие и възложиха на нас надеждите за собствения си живот!? Или отново от тях се иска да мълчат и да се подчиняват на върхушката, която ги употребяваше толкова дълго.Това е неприемливо и невъзможно, счита Пеевски.

"И не, аз няма да се откажа и няма да предам хората, които ми дадоха доверието си. Не съм предател! Държа на думата си! От тук нататък, пътят е ясен. Продължаваме с екипа ми с изпълнението на ангажиментите си, за Новото начало, в името на по-доброто и по-мъдрото Утре. Ще бъдем с хората и до хората", категоричен е той.

"PS. Двамата с Ахмед Доган се познаваме прекалено добре и двамата знаем каква е истината. Историята ще покаже, че съм бил прав. Никой не може да спре Новото начало", допълва Пеевски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 10.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 0
nikiangel
преди 6 дни
Мафия винаги е имало и ще има. Проблема е че в България тя се е сраснала с държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 1
khao
преди 6 дни
дано борбата продъшжи по дълго и да се самоизядът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 2
sssaaa
преди 6 дни
Не се ли разберат с феca очаквайте скоро да излезнат много компромати и покрай сухото ще изгори и бая от мокрото. Аз лично искам да се каже истината такава каквато е и всеки да си поеме отговорността за всички злини, причинени на Народа ни от тези мафиотски структури. Мафия винаги е имало и ще има, но поне да не е толкова нагла и високомерна, чувствайки се недосегаема като Дилянчо. Даже никакви последствия нямаше срещу него след като бе осъден по Закона Магнитски.Жалка страна стахаме.Само мутри!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 3
sssaaa
преди 6 дни
Пеевски прецака Цветан Василев и му взе някои много интересни бизнеси, скоро елиминира и Черепа Васил Божков, като предаде точно тях, които го финансираха и лансираха. Сега се опитва да прецака и феca ама тук вече е намесена Турската национална сигурност, които подкрепят само феca и Делянчо ще изяде оголената тояга скоро. Вземат ли му скоро и медиите и е чао, защото сега всяка вечер го лансират по медиите. Крайно време е прасето да се върне в ***. А влезе ли там ще дойдат много касапи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 13
zelka007
преди 6 дни
еднакво противни и безпардонни интересчии са всички от тази партия . без изключения !! начело с агент "ангелов" , или агент "сергей" , или агент "сава" ... което от досиетата и агентурните имена си изберете на почетният хидроинженер ... залагам , че последната дума ще е на феномена ... :))) ... може да не е утре или вдругиден , може да е след месец или три , или година ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 4
doba
преди 6 дни
Сополя прати Делянчо на дръвника, нищо че Коледа е далече. Както чичко Бойко Цецо преди време... Е, ще го преживее некак, само да не вземе да се самозастрелят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още