IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първи сенатор демократ публично се усъмни в шансовете на Байдън да спечели вота в САЩ

Демократите са разделени в мненията си за годността на кандидатурата на действащия президент и някои открито го призовават да я оттегли

20:19 | 10.07.24 г.
Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Bloomberg LP
Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Bloomberg LP

Първи сенатор демократ публично постави под съмнение шансовете на президента Джо Байдън да спечели президентските избори в САЩ през ноември, съобщава BBC.

Сенатор Майкъл Бенет коментира пред CNN, че очаква действащият президент да загуби от Доналд Тръмп с голяма разлика, но не му препоръчва директно да оттегли кандидатурата си, пише медията.

Въпроси относно годността на Байдън да заема президентския пост бяха повдигнати след дебата с Тръмп в края на миналия месец. Байдън изглеждаше не особено адекватен по време на дебата, обърка някои отговори, не довърши други и имаше забавени реакции. Той обясни това с вирусно заболяване, на което не е обърнал внимание.

Байдън настоява, че може да победи противника си и продължава да има подкрепа сред ключови съюзници в демократическата партия, вкл. на лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър. Той е в светлината на прожекторите и тази седмица като домакин на среща на световните лидери на страните членки на НАТО, които ще обсъждат помощта и евентуалното членство на Украйна.

Във вторник Байдън откри гръмогласно срещата и обяви, че алиансът е „по-силен от всякога“. Наблюдатели казват, че той е приложил значително по-различен тон в сравнение с неумелото му представяне на дебата.

Несъгласие с кандидатурата му обаче продължава да се процежда, а някои конгресмени се обърнаха към медиите, за да го призоват да се откаже от кандидатурата си, защото залогът е „твърде голям“, както каза Мики Шерил от Ню Джърси. Джордж Стефанопулос, бивш оперативен агент на Демократическата партия, станал водещ в ABC News, който интервюира Байдън миналата седмица, казва, че не смята, че президентът „може да служи още четири години“.

Съобщава се, че и дипломати поставят под съмнение способността на Байдън да служи на поста още четири години.

Докато дебатът продължава - и Белият дом е изправен пред въпроси относно подхода си към разкриването на информация за здравето на Джо Байдън, се засилват спекулациите относно това кой би могъл да го замени, ако той се оттегли. Вицепрезидентът Камала Харис печели някои високопоставени поддръжници, въпреки че тя е един от най-гласовитите поддръжници на президента.

В свой коментар по въпроса Тръмп каза, че очаква неговият противник да остане в надпреварата: „Той има его и не иска да се откаже“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 10.07.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още