IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С поглед към третия мандат – всички отказаха преговори с Пеевски

Борисов препотвърди желанието си за избори, а БСП, ИТН и „Възраждане“ очакват третия мандат

17:05 | 10.07.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), „БСП за България“ и „Има такъв народ“ (ИТН) отказаха официално на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски подкрепа за съставяне на правителство с втория мандат. Покана за разговори от страна на „Движението за права и свободи“ беше изпратена до всички парламентарно представени партии без „Възраждане“.

Първоначално Пеевски заяви, че ще върне празна папка при срещата си с президента за втория мандат, без да прави опити за съставяне на правителство. По-късно обаче промени позицията си.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е препотвърдил в писмен вид отказа на коалицията ГЕРБ-СДС да подкрепи втори мандат под каквито и да е условия. Решението на партията остава същото и за третия мандат.

„Оценяваме Вашите усилия като втора политическа сила да съставите кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание, но различията и противопоставянето между парламентарните групи не създават необходимата база за съставяне на стабилно правителство“, се казва в писмото, цитирано от БТА. В него Борисов призовава към политическа зрялост в предизборната кампания за сформиране на правителство в следващото Народно събрание.

Потвърдиха отказа си да участват в преговори с ДПС и от ПП-ДБ.

„Заедно с ГЕРБ вие предизвикахте предсрочните избори, сега е ваша отговорността за създаване на правителство“, се посочва в писмото от председателя на парламентарната група на партията акад. Николай Денков. Като мотив за отказа се изтъква липсата на ключови приоритети, сред които върховенство на закона, борба с корупцията, реформи в съдебната власт, в регулаторите, система за провеждане на честни конкурси и пълноправно членство в еврозоната и сухопътен Шенген. 

В своето писмо до Пеевски БСП припомня решението на Националния съвет на партията парламентарната група да не участва в разговори за съставяне на правителство с първите два мандата.

„В тази тежка за страната ни ситуация, ние вярваме, че изход може да бъде намерен с третия мандат. Третият мандат създава възможност за формиране на истински надпартиен експертен кабинет на националното съгласие. Процедурата дава време да се обсъдят приоритети за развитието на България и подобряване на живота на българските граждани“, се посочва в писмото, подписано от председателя на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов.

Парламентарната група на ИТН също обяви, че няма да подкрепи правителство с втория мандат. Те отново заявяват желанието си за сформиране на експертен кабинет с третия мандат.

Депутатите, които напуснаха парламентарната група на „Величие“ още на втората седмица след свикването на Народното събрание и това доведе до разпадането ѝ, посочиха, че няма да подкрепят нито едно правителство.

Ние отказваме да участваме в такива дребни политически игри, каза Красимира Катинчарова – една от шестимата депутати, напуснали ПГ „Величие“ заради загубено доверие към ръководството на партията.

Цончо Ганев от „Възраждане“ препотвърди пред журналисти желанието на партията да сформира анти-ГЕРБ-ДПС правителство с третия мандат.

Очаква се президентът Румен Радев да обяви кога ще връчи втория мандат. Преди дни той коментира, че ще се съобрази с конституционните срокове, но с идеята, ако не се сформира правителство, предсрочните избори да бъдат след средата на септември.

До опит втората политическа сила да сформира кабинет се стигна, след като ГЕРБ-СДС не успя да реализира първия мандат с предложено правителство с премиер Росен Желязков, за което обаче формацията не беше потърсила предварително подкрепа от нито една парламентарно представена партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 10.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още