IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парижката прокуратура разследва Марин льо Пен заради разходите за президентската ѝ кампания през 2022 г.

Разследването е започнало миналата седмица по подозрения за присвояване, фалшифициране, измама и приемане на заем по сигнал, подаден през 2023 г.

22:01 | 09.07.24 г. 4
Лидерът на "Национален сбор" Марин льо Пен. Снимка: Bloomberg LP
Лидерът на "Национален сбор" Марин льо Пен. Снимка: Bloomberg LP

Парижката прокуратура е започнала разследване на финансирането на кампанията на лидера на крайнодясната френска партия „Национален сбор“ Марин льо Пен за кампанията ѝ за президентските избори през 2022 г., съобщава Politico.

Разследването е започнало миналата седмица по подозрения за присвояване, фалшифициране, измама и приемане на заем от кандидат в предизборна кампания, потвърждават от прокуратурата пред медията.

През 2022 г. Льо Пен, която тогава направи своя трети опит да спечели президентските избори, получи 41% от гласовете на втория тур и изгуби от действащия президент Еманюел Макрон.

Пресслужбата на „Национален сбор“ не е отговорила на искането на медията за коментар.

Разследването ще бъде предадено на съдия. То е започнало на базата на доклад от независима комисия, която е проверила разходите за кампанията и е подала сигнал в прокуратурата в Париж през миналата година.

Според публикация на френския в. Le Mond Льо Пен е инвестирала около 11,5 млн. евро в кампанията за президентския вот през 2022 г.

През септември Льо Пен трябва да бъде изправена пред съда заедно с още 24 души за предполагаема злоупотреба със средства на ЕС. Обвинения са повдигнати след седемгодишно разследване, според което партията „Национален сбор“ е използвала публични средства, които са били предназначени за сътрудници в Европейския парламент, за да плаща на партиен персонал.

На втория тур на предсрочните парламентарни избори „Национален сбор“ спечели 142 места в парламента на Франция. Въпреки че крайната десница сега има много по-голяма група в парламента, надеждите ѝ да успее да състави правителство бяха попарени, защото не получи мнозинство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 09.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kazakov16
преди 6 дни
Момчета, има лекарство, което ви позволява да удължите младостта. Cлед седмица на приемане: ерекцията е супер, енергията е 2 пъти повече, започна да отслабва и като цяло се чувства млада. Съветвам всички да опитат, защото животът е сам--> https://da.gd/wirex
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
earth1225
преди 6 дни
Отдавна трябваше да го направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 13
zelka007
преди 6 дни
хаха ... един дол дренки са всичките ултра популисти ... :))) ... като на'ште полуполковници и понци схемаджии , като ваксинираните антиваксъре на копейката , като вечно пияната бяла златка ... като геююювете от антигеююювото движение на орбан ... като оня рижият дето плаща по два пъти на пооррно звезда , веднъж за да лиже и втори път да не казва на всички че не я е (цензура) а само я е *** ... фани единия удари другия ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още