IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Русия, и Украйна отказаха на миротвореца Виктор Орбан

Руснаците имат различна история и култура, различни възгледи за свободата, смята унгарският премиер

20:43 | 08.07.24 г. 1
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

И Украйна, и Русия са отказали на предложенията за примирие на унгарския премиер Виктор Орбан с един и същи аргумент - то ще бъде използвано за укрепване на врага. Това разказа Орбан пред германското издание Bild след изненадващите си визити в Киев и Москва преди броени дни.

Първата визита на Орбан, чиято държава пое ротационното председателство на Европейския съюз от 1 юли, беше в Украйна. В изявление пред медиите след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски той призна, че не е постигнал това, за което е дошъл - да проучи условията за примирие между двете воюващи страни.

След това в Кремъл руският президент Владимир Путин беше лаконичен - условията за мир са описани в изявление, което е направил пред Министерството на външните работи, тоест Украйна да се изтегли от четири области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска и да се откаже от членство в НАТО, за да се съгласи Путин да преговаря за мир.

"Можем само да обсъдим нюансите", допълни още Путин към Орбан, цитиран от пресслужбата на Кремъл.

Зададох  и на двамата един и същи въпрос - възможно ли е да сключим примирие, което да ускори мирните преговори, защото сега се върви наобратно - първо да бъдат свалени оръжията, а след това да се върви към мирни преговори, разказва още Орбан пред Bild. "И украинците, и руснаците отговориха, че примирието е в интерес на врага, тъй като през това време той може да се възстанови и подготви за продължаване на войната", допълни още той.

Орбан е категоричен, че Унгария познава много добре Русия, която е окупирала страната му два пъти. Според него Европа не може да си позволи лукса да говори само с украинците, а не и с руснаците, както и че руснаците са много различни от европейците - имат различна история, култура и идеи, възгледи за свобода и национален суверенитет. По времето на Ангела Меркел той остро критикуваше действията ѝ, но сега заявява пред германското издание, че ако тя още беше начело на Германия, войната в Украйна нямаше да започне.

Според Орбан Путин не може да загуби, ако се гледат войниците, техниката и технологиите. "Да победиш Русия е нещо, което е трудно да си представиш", казва още той.

След посещението си в Киев и Москва унгарският премиер се отправи и към Китай, за да дискутира мира в Украйна с президента Си Дзинпин в наречена от него Peace mission 3.0 (Мирна мисия 3.0). The Washington Post написа, че китайският президент е заявил след срещата, че с Орбан споделят едни и същи позиции. "Китай активно призовава за мир и също настоява за преговори", посочва Си. Американското издание отбелязва, че усилията на унгарския премиер се случват на фона на поредната масирана ракетна атака срещу Украйна, при която беше разрушено едно от крилата на детската болница в Киев, в което се извършва диализа. 

В "Охматдит" се лекуват деца с онкологични заболявания. При ракетния удар по-рано днес (8 юли) загинаха двама възрастни, един от които лекар в най-голямата детска болница в Украйна.

Тези визити на Орбан обаче изнервиха Брюксел и дори се появиха медийни спекулации, че в ЕС може да опитат да отнемат председателството на Будапеща. Това би било прецедент за общността, но според европейските институции Орбан няма мандат от името на ЕС да разговаря за мир в Украйна.

Унгарският премиер няма благословията и от Киев, категоричен беше Зеленски по време на брифинг във Варшава. Той посети полската столица на път към Вашингтон и срещата на НАТО и се срещна с премиера Доналд Туск и президента Анджей Дуда. Зеленски и Туск подписаха 19-ото двустранно споразумение, даващо дългосрочни гаранции за сигурността на Украйна до членството на страната в НАТО.

Орбан беше в Киев, а после в Москва - не зная защо, но това е негов независим избор, каза украинският държавен глава по повод визитите на унгарския премиер. Той беше категоричен, че посредничество между Русия и Украйна няма, а има "възможности".

"Посредници могат да бъдат само сериозни и силни съюзници - целият свят може да накара Русия да прекрати тази война. Но това не е посредничество, а възможност. Трябва да имате икономика, която да окаже влияние на Русия, тоест Русия или Путин да зависи от нея. Или силна армия, от която Путин се страхува - по-силна от руската. Много ли са тези страни по света? Не. Мисля, че САЩ е такава страна, Китай е такава страна, ЕС, но като съюз, не отделните държави, също може да има посредническа мисия", допълни още Зеленски.

Историята познава много лидери, които твърдят, че работят за мир, но всъщност работят за капитулация и след това се оказват на срамната страна на историята, посочи и полският премиер Доналд Туск. Той беше категоричен, че Европа и Полша се стремят към "справедлив мир", който описа като мир, който уважава териториалната цялост на Украйна и нейната независимост, правото на избор за членство в ЕС и НАТО. "И за такъв мир работим заедно", категоричен беше той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 1 час
"...Да победиш Русия е нещо, което е трудно да си представиш..."..Не е нужно да си го представяш, Орбане. Достатъчно е да се позапознаеш с историята.Списъкът с войните, загубени от Русия никак не е къс....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още