IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият британски премиер създава държавна енергийна компания и агенция за граничен контрол

Ще бъде сформирана и работна група, която да съветва планирания фонд за благосъстояние

23:12 | 08.07.24 г.
Новият британски премиер Киър Стармър. Снимка: Bloomberg L.P.
Новият британски премиер Киър Стармър. Снимка: Bloomberg L.P.

Министър-председателят на Великобритания Киър Стармър ще създаде през следващите дни Great British Energy, публична компания, предназначена да стимулира инвестициите в чиста енергия, нова агенция за граничен контрол и ще свика работна група, която да съветва специален фонд за благосъстояние, докато неговото правителство демонстрира засилен ангажимент малко след парламентарните избори, съобщава Bloomberg.

Във вторник министърът на финансите Рейчъл Рийвс ще разкрие планове за нова работна група към Министерството на финансите, предназначена да помогне за привличането на частни инвестиции, фокусирани върху така наречените пет мисии на Стармър, които включват икономически растеж и чиста енергия, разкриват източници, запознати с въпроса.

Ден по-късно правителството трябва да обяви първите стъпки за формирането на GB Energy, която официално ще стартира следващата седмица, включително мандат за съвместно инвестиране заедно с частни компании във вятърни и слънчеви проекти, улавяне и съхранение на въглерод и производство на водород, добавят източниците. Компанията ще бъде базирана в Шотландия.

Също във вторник данъчната служба ще публикува данни за преобладаването на хора без адрес на пребиваване, преди обещаните репресии срещу онези, които не плащат данъци във Великобритания, като се регистрират като живеещи в чужбина.

Министърът на вътрешните работи Ивет Купър също планира да създаде нова агенция за гранична сигурност с цел спиране на малките лодки, превозващи търсещи убежище хора през Ламанша, изтъкват източниците.

Стармър се стреми да покаже на британските избиратели, че изпълнява ангажиментите, които беше заявил по време на предизборната кампания.

През уикенда Стармър започна обиколка в страната, докато министърът на отбраната Джон Хийли посети Украйна с обещание за допълнителна военна помощ, а външният министър Дейвид Лами стартира европейска кампания. Министърът на здравеопазването Уес Стрийтинг планира тази седмица да се срещне с лекарските синдикати в опит да прекрати дългогодишната стачка в Националната здравна служба, докато министърът на образованието Бриджит Филипсън започна кампания за наемане на 6500 нови учители.

В понеделник Рийвс използва първата си реч като финансов министър, за да изложи плана на правителството за растеж, включително преразглеждане на правилата за национално планиране. Във вторник група, създадена да я съветва относно създаването на фонд за благосъстояние, трябва да обяви своите констатации, разкрива източник, запознат с въпроса. Панелът се ръководи от бившия управител на Английската централна Банка Марк Карни и включва главния изпълнителен директор на Aviva Аманда Бланк и главния изпълнителен директор на Barclays К. С. Венкатакришнан. Карни е председател на борда на директорите на Bloomberg Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още