IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се опитва да наложи цена на намесата на НАТО в Украйна

Путин търси дръзки нови начини да увеличи разходите на Запада

07:45 | 10.07.24 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Украйна и укрепването на военното възпиране срещу Русия бяха сред основните теми на срещата на върха на НАТО във вторник. Тъй като ситуацията на бойното поле постепенно се обръща в полза на Москва, фокусът е върху най-неотложните нужди на Киев, заедно с необходимостта Европа да увеличи разходите си за отбрана. Но НАТО трябва също да обсъди и да предприеме действия относно опасните нови начини, които Владимир Путин намира, за да наложи разходи на САЩ и техните съюзници – с потенциала за пагубни странични ефекти извън контрола на когото и да било, пише за Financial Times Александър Габуев, директор на берлинския Карнеги център за Русия и Евразия.

В третата година от войната срещу Украйна, възприемана от Кремъл като само един аспект от по-широката му конфронтация със Запада, причиняването на болка на поддръжниците на Киев става все по-голям приоритет за Путин. Кремъл иска да постави цена на нарастващото участие на НАТО във войната - едновременно като възпиране и отмъщение. Последното решение на Белия дом да позволи на Киев да използва западни оръжия с голям обсег за удари в самата Русия, отвъд окупираната украинска територия, както и неотдавнашните удари на украински дронове върху радари, които са част от руската система за ранно предупреждение за ядрена атака, карат Путин да действайте по-смело от всякога.

От началото на войната основната тревога на Запада е възможното използване на ядрени оръжия. Не е изненадващо, че Кремъл отново бие изхабения барабан на ядрената ескалация. Москва започна учения с тактически ядрени оръжия, а Путин публично говори за превръщането на ядрената доктрина на Русия в по-офанзивна. Но рискът от действително използване е по-нисък, отколкото беше през есента на 2022 г., когато Украйна постигна успехи на бойното поле. Със сегашните по-благоприятни перспективите за Русия е малко вероятно Путин да посегне към най-мощния инструмент, с който разполага – такъв, който е по-добре да се пази като крайна застраховка срещу поражение.

Но на Путин не му липсват и други инструменти. В момента основният инструмент на Москва за ескалация е използването на ракети и дронове срещу енергийната инфраструктура на Украйна. Кампанията за въздушни удари, разширена през пролетта, вече унищожи повече от половината от електрическия капацитет на Украйна. Ремонтите на някои електроцентрали ще отнемат години. С настъпването на зимата големите градове ще бъдат изправени пред перспективата от мръзнене. Путин цели не само да спре тока на военните заводи в Украйна, но и да тласне милиони нови бежанци на запад, оказвайки натиск върху Европа и помагайки на политиците, които искат край на западното участие във войната.

На следващо място е саботажната кампания на Русия в Европа. Руското разузнаване активно таргетира индустриални и логистични центрове, които са от решаващо значение за производството и транспортирането на оръжия до Украйна. В същото време Кремъл използва западните организирани престъпни мрежи, за да убива предатели и да тормози руски дисиденти. Това идва в допълнение към многогодишните руски усилия за използване на разделенията в западните общества. Сега, докато Кремъл наблюдава гнева на младите на запад, причинен от войната в Газа, той вижда плодородна почва.

Русия е готова да сподели своите чувствителни военни технологии с противниците на Запада. В допълнение към предишните трансфери на оръжеен дизайн към Китай и Иран Путин наскоро циментира пакта си за отбрана със Северна Корея и може да помогне на Пхенян да засили своята ядрена и космическа програма. По-рано Путин размишляваше за потенциално прехвърляне на оръжия към всякакви сили, които се противопоставят на Америка - като йеменските хути в Червено море. Подходът на Кремъл е преднамерено дързък и Путин го описва като отговор на западните доставки на оръжие за Киев. Проблемът е, че тези действия могат да предизвикат ситуации извън контрола на Кремъл.

Отговорът на НАТО трябва да надхвърли усилията за предоставяне на повече въздушна отбрана на Украйна, която ще бъде ограничена от тесните места в производството и собствените нужди на алианса. Трябва да се направят планове за подпомагане на Украйна през зимата и за подготовка за възможна вълна от бежанци. В допълнение към възстановяване на военното възпиране Западът трябва да засили способностите си в контраразузнаването, антитероризма и борбата с организираната престъпност. Това триединство Русия се изкушава да използва като оръжие.

И накрая, НАТО трябва да си върне контрола върху управлението на ескалацията в тази война. Струва си да проведем честна дискусия относно границите на прякото участие на НАТО и да изработим някои насоки как да говорим за тях публично. Колкото е възможно повече деликатни ходове трябва да се предприемат далеч от очите на обществеността, за да се избегне подхранването на желанието на Путин за отмъщение. Каналите за обсъждане намаляването на риска с Москва трябва да останат отворени.

Конфликтът между Русия и Запада става още по-опасен и непредвидим. Пътят към смислената дипломация все още е затворен. Отговорното управление на риска е необходимо както винаги, завършва Габуев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 10.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
kazakov16
преди 5 дни
Момчета, има лекарство, което ви позволява да удължите младостта. Cлед седмица на приемане: ерекцията е супер, енергията е 2 пъти повече, започна да отслабва и като цяло се чувства млада. Съветвам всички да опитат, защото животът е сам--> https://da.gd/wirex
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
Алехандро
преди 5 дни
Защо, пише, че коментарите са 12, а тук наличните са само 6!? Половината коментари са изтрити?! Така ли? Явно, заразените с путинофилия са били отново с неясна кратуна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 12
Алехандро
преди 5 дни
Като икономическа медия, цитирайте поне един път, какво каза руската централна банкерка за руската икономика, за руската производителност на труда, за руската нетехнологична икономика. Ама, умишлено ли го пропускате това?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 10
Алехандро
преди 5 дни
Аналогова статия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 25
khao
преди 5 дни
а сттаията е класическа дезинформация... писана от някакъв руски агент в берлине... *** смеха стана тоя сайт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 25
khao
преди 5 дни
До: Tikva007 това е рекорд... първи пост в който нито една дума не е верна... преди поне лъжеше между някви истини, сега с голямата кофа..... оня ден даже черния индиец се изплю в очите на късия на сред масква по нац. телевидение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 17
zelka007
преди 5 дни
До: Tikva007 ... хаха ... мучалник нефелен ... да ти припомня един вопъл на на премиера на блатните : не може ли поне воланът да е рассийски , това все пак не е двигател или скоростна кутия ... и за протоколът , у нас има 3 (три) фабрики на световно ниво за волани , които доставят на които се сетиш европейски производители !! колко дизел внасят вече на месец ?! или и това засекретиха ... :))) ... всичко е според планЪт ... !! ... обсъждат вече и петрол да внасят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 16
Tikva007
преди 5 дни
Тази статия вече няма нищо общо с глупостите, които се пишеха пролетта на 2022 за бързата икономическа ссммъррт на Русия под ядрените санкции на онова нещо, дето още го сочат за президент на САЩ. Открийте сами седемте разлики. След още една година ще се пишат още по-плашещи неща и трендът ще се запази - всъщност, вече не се пише за проблемите на Русия, а на Запада. И все още срамежливо се премълчава, че Западът вече се готви за война не само с Русия, а с глобалния Не-Запад, който е зад Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още