IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът Стармър започва обиколка в Обединеното кралство за "рестартиране" на отношенията

Лейбъристите спечелиха мнозинство в Англия, Шотландия и Уелс на парламентарните избори тази седмица

16:48 | 07.07.24 г.
Снимка: Claudia Greco-WPA Pool/Getty Images
Снимка: Claudia Greco-WPA Pool/Getty Images

Киър Стармър започна обиколка в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия в неделя, като новият премиер обеща да „рестартира“ отношенията между Уестминстър и останалите страни в Обединеното кралство, съобщава Financial Times.

Лейбъристите спечелиха мнозинство в Англия, Шотландия и Уелс на парламентарните избори тази седмица, като Стармър подсигури 411 места в парламента. Партията му се завръща на власт за пръв път от 2010 г. насам.

Министър-председателят заяви, че иска да възстанови отношенията между правителството му в Уестминстър и останалите администрации, които често бяха под натиск през последните 14 години управление на консерваторите.

„Хората в Обединеното кралство са обвързани от споделени вярвания“, каза Стармър преди обиколката. „Фундаментални ценности на уважение, служба и общност, които ни определят като велика нация“.

„Това започва днес с незабавно рестартиране на подхода на моето правителство за работа с първия министър (позиция, равняваща се на премиер на Шотландия – бел.ред.) и заместниците му, тъй като смисленото сътрудничество, фокусирано върху уважението, ще бъде от ключово значение за постигането на промяна в нашето Обединено кралство“, заяви той.

Стармър все още има много позиции в кабинета си за запълване, но в събота изненада мнозина, като върна министъра от новата лейбъристка епоха, Джаки Смит, като министър на образованието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 07.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още