IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел осъмна с протести с искания за избори и освобождаване на заложниците от "Хамас"

Протестите се провеждат на 30 места в цялата страна

12:12 | 07.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Amir Levy/Getty Images
Снимка: Amir Levy/Getty Images

Жителите на Израел тази сутрин отново излязоха на демонстрации по цялата страна с искания властите в най-скоро време да постигнат освобождаване на държаните в ивицата Газа заложници и провеждането на предсрочни избори, съобщиха Ройтерс и ТАСС, позовавайки се на местни медии.

Израелските медии отбелязват, че днес се навършват точно девет месеца от атаката на палестинското екстремистко движение „Хамас“ срещу Израел, предизвикало настоящата криза в Близкия изток.

Протестите се провеждат на 30 места в цялата страна. В 6:29 часа сутринта (съвпада с българското време), точно когато на 7 октомври 2023 г. започват да звучат сирените, предупреждаващи за ракетни обстрели от палестинския анклав и когато започна нахлуването на палестинските бойци в Израел, стотици протестиращи се събраха край домовете на 18 израелски министри и депутати, включително министъра на отбраната Йоав Галант и вътрешния министър Израел Кац. 

"Пълен провал! Пълен провал!", скандираше малка тълпа пред къщата на министъра на стратегическите въпроси Рон Дермър, член на вътрешния кръг на Нетаняху.

Демонстрантите също блокираха движението в час пик на големи кръстовища в цялата страна. За кратко те запалиха гуми на главната магистрала Тел Авив-Йерусалим, преди полицията да разчисти пътя.

Недоволните поискаха активни действия за освобождаване на заложниците. Освен това те се събраха пред дома на ръководителя на израелската конфедерация на профсъюзите "Хистадрут“, настоявайки да обяви обща стачка с искане колкото се може по-скоро да се проведат избори.

В кибуца Ор Ханер, близо до границата с Газа, протестиращите закачиха черен балон за всеки убит при нападението и жълт балон за всеки задържан заложник.

Вестник Times of Israel съобщава, че тази вечер са планирани масови протести в Тел Авив и Йерусалим.

Снощи хиляди израелци отново излязоха на протести със същите искания. Най-голямата демонстрация, както обикновено, се събра в Тел Авив край правителствения комплекс в източната част на града.

Митинги в подкрепа на заложниците се провеждат в Израел постоянно от октомври 2023 г. Най-масовите се провеждат в събота вечерта в Тел Авив, но акции на протест се организират и в други градове на страната.

Усилията за постигане на споразумение за заложниците между Израел и "Хамас" набраха скорост през последните дни, като официалните лица изразяват оптимизъм, но заявяват, че все още има различия в позициите, отбелязва Ройтерс.

Според здравните власти в Газа повече от 38 хил. палестинци са загинали в резултат на офанзивата, започната в отговор на действията на "Хамас" в южната част на Израел, при която бяха убити 1200 души и над 250 души бяха взети за заложници.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 07.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още