IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Огромно количество работа" и "тежки решения": Стармър очерта приоритетите на кабинета

Има очакване новото правителство "да прави нещата по различен начин", посочи новият британски премиер

16:02 | 06.07.24 г.
Премиерът Киър Стармър и министрите му на първото заседание на кабинета. Снимка: EPA/Andy Rain
Премиерът Киър Стармър и министрите му на първото заседание на кабинета. Снимка: EPA/Andy Rain

Британският премиер Киър Стармър заяви на министрите по време на първото заседание на новия кабинет, че ги очаква „огромно количество работа“, съобщава ДПА.

Стармър каза на екипа си, че за него е „чест и привилегия“ да бъде поканен от краля да състави правителство, след като постигна историческа победа на изборите по-рано тази седмица, пише БТА.

„Сега провеждаме първото заседание на кабинета, така че ви приветствам с добре дошли. Имаме огромно количество работа за вършене, така че сега продължаваме с работата си“, заяви той.

Той беше посрещнат с бурни аплодисменти от министрите от кабинета, които до голяма степен съвпадат с неговото „правителство в сянка“ отпреди изборите, докато лейбъристите бяха опозиция.

ДПА посочва, че Стармър ще направи своя дебют на международната сцена като премиер на Великобритания следващата седмица, когато ще присъства на срещата на високо равнище на НАТО във Вашингтон.

След първото заседание на новото британско правителство премиерът Киър Стармър заяви, че е ясно какво се очаква от правителството и какъв е неговият мандат да промени страната.

Той посочи, че има очакване новото правителство "да прави нещата по различен начин" и че е използвал първото заседание на кабинета, за да изложи какво очаква от министрите си по отношение на стандартите и изпълнението на задачите, съобщава BBC, предава БГНЕС

Като министър-председател той ще председателства нови "съвети за изпълнение на мисиите", за да гарантира, че всяко министерство работи според неговите очаквания.

Премиерът добави, че още днес, 6 юли, ще обяви още министерски назначения. 

От утре, 7 юли, Киър Стармър започва посещения в Шотландия, Северна Ирландия, Уелс и след това обратно в Англия, като ще разговаря с местните правителствени лидери, съобщава още BBC. Предстоят срещи и с кметове през следващата седмица, включително и с кметове, които не са от Лейбъристката партия. 

Помолен от Sky News да назове едно конкретно нещо, което може да обещае на избирателите, че ще изпълни през първите си 100 дни, Стармър отговаря уклончиво, че мисленето на правителството се е променило. По думите му на първо място вече ще се поставя държавата, а на второ – партията.

Като ясен приоритет, към който се насочват „тежките решения“, Стармър посочва системата на затворите и Националната здравна система, които от кабинета му определят като „счупени“. По думите му лейбъристите няма да се преструват, че има пари в системи, в които всъщност пари няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 06.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още